Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Carl Vernersson byggde upp Avicii och Voi – nu ska han ta Blq Invest till nya höjder

Carl Vernersson, ny partner på BLQ Invest. Foto: Press

Carl Vernersson blir ny partner på Blq, som investerar i startups som ligger precis mellan ängelinvesteringar och riskkapitalbolag.

"Vi kommer att se en riktig shakeup på investerarsidan och att börja nu när det är skakigt tycker jag känns väldigt spännande", säger han till Breakit.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Nyheten i den här artikeln är egentligen att Carl Vernersson lämnar Voi och blir partner på Blq Invest. Blq reste för två år sedan en fond på 200 miljoner från bland annat Lena Apler, SEB och Humble-grundaren Noel Abdayem. Tanken är att de ska investera 10-15 miljoner i startups som är i ett läge där de är lite för stora för att ta in ängelinvesterare, men lite för små för att intressera riskkapitalbolagen.

Bakom bolaget står Kamjar Hajabdolahi, vd och delägare i Serendipity, Bodil Sidén, mest känd som kommunikationsansvarig för Uber i Norden och Erik Halvord också han med en bakgrund på Serendipity.

Men den riktiga nyheten här är egentligen att vi på Breakit helt har missat Carl Vernersson. För det är inte många 32-åringar som redan har samlat på sig ett sånt imponerande cv.

Kolla bara här:

När han pluggade till civilekonom började han jobba extra på Panagora, det här var precis när den andra vågen av e-handel drog igång. Där blev han till slut affärsutvecklare och hade det varit idag hade tjänsten förmodligen kallats produktchef. Sen byttes banan helt. Han träffade Ash Pournouri och var med på hela resan som gjorde Avicii till en av världens största artister.

“Jag tänkte att om det här med musiken inte skulle funka kan jag alltid falla tillbaka på utbildningen, men det gick ju ganska bra”, säger han.

Efter att ha lämnat musiklivet jobbade han ett tag på Kreab. En dag kom en lång kille in där och sa att han hade en idé. Det var Fredrik Hjelm, mannen som sedan grundade Voi.

“Han sa att han skulle ställa ut 100.000 elsparkcyklar på Europas gator, “Hur gör jag det?”, säger Carl Vernersson. 

“Jag sa att han måste ta in mycket pengar, och jobba med städerna, inte mot dem. Det jag såg var egentligen att det fanns nästan obegränsat med riskkapital och en marknad som behövde regleras.”

Mötet innebar också att han hoppade på Voi, där han först jobbade med tillväxt och kommunikation och där han fram tills nu har varit kommersiell chef.

Hur kommer det sig att du har hamnat på alla de här ställena?

“Jag har hamnat lite där jag har hamnat, men jag har alltid jobbat hårt. Jag har också alltid varit lite av en generalist, jag har kunnat göra lite vad som helst. Sen har jag befunnit mig i en professionell miljö de senaste 16 åren och då dyker man upp i lite olika kontext”.

Men nu byter du sida – varför gör du det?

“Jag har byggt upp en stor organisation på Voi och kände att det var dags att göra något annat. Jag har alltid drivits av att lära mig och är nog mer av en byggare än en förvaltare. 

Vi kommer att se en riktig shakeup på investerarsidan nu och att börja nu när det är skakigt tycker jag känns väldigt spännande."

Vad kan du bidra med som inte finns på BLQ idag?

“De har varit väldigt starka på B2B hitills och jag kan nog bidra med kunskap på B2C-sidan. Att ha varit med på två såna resor som jag har varit gör också att jag tror att jag kan bidra med en del erfarenhet.”

Blq invest har hittills investerat i Findout Diagnostics och pantappen Bower. Tilllsammans med fastighetsbolaget Vasakronan har man också grundat och driver Hydda som ska bygga Europas största proptech-bolag.

Läs mer