Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Matsmart tar in nya pengar – ska expandera

Karl Andersson, vd och grundare Matsmart Foto: Press

Maträddarbolaget Matsmart tar in nya pengar från ägarna.

Det nya kapitalet, 400 miljoner kronor, ska användas för att snabba på bolagets expansion i de kärva tiderna.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Det var de befintliga ägarna som deltog i rundan som leddes av SEB Private Equity (bolagets största ägare) och Exor Capital.

“Vi fortsätter att växa och utvecklas starkt som bolag – och när marknadsläget ser ut som det gör idag: med stigande priser och inflation ökar relevansen för det vi gör ännu mer. Att ta hand om redan producerade varor – för klimatets och för konsumenternas plånböckers skull är inte bara sunt bondförnuft, det är extremt angeläget”, säger Karl Andersson som grundare och vd för Matsmart.  

“En påfylld kassa låter oss fortsätta att driva på för mer hållbara matsystem – här hemma och på Europas största marknader”, säger han vidare. 

Bolaget skriver även att kapitaltillskottet kommer att användas till att accelerera tillväxten på Europas största marknader. 

Matsmart  skriver att värderingen i rundan var “signifikant högre” än vid det föregående kapitaltillskottet. Eftersom det bara var befintliga ägare som deltog spelar värderingen i praktiken mindre roll och avgör i princip bara hur stor utspädningseffekten blir för den ägare som inte deltar i emissionen. Enligt uppgifter till DI Digital låg värderingen hursomhelst på 3,2 miljarder kronor exklusive de nya pengarna. 

Matsmart har nu totalt tagit in 1,35 miljarder kronor i finansiering. 

Ny chef

I pressmeddelandet om kapitaltillskottet har Matsmart bakan in en annan nyhet. Bolagets operativa chef Peter Beckius befordras och blir ny – tillsammans med Karl Andersson. Vd-skapet kommer alltså att delas på två personer. 

“Karls fokus kommer vara på externa intressenter, innovation och partnerskap medan Peters fokus kommer vara att leda organisationen och vidareutveckla verksamheten globalt”, skriver bolaget. 

 

Läs mer