Så många (få) kvinnor i toppen hos världens största investerare

Kvinnor
Så många (få) kvinnor i toppen hos världens största investerare

#WOCinTech Chat

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Hur många kvinnor har egentligen ansvar för investeringar på världens största riskkapitalfirmor? En ny sammanställning ger svaret.

Både i Silicon Valley och i Sverige är kvinnornas roll i startup- och investerarsektorn ett ämne som ständigt debatteras. Vi på Breakit har tidigare bland annat kunnat visa att enbart en av tio styrelseledamöter hos de svenska techjättarna är kvinnor.

Nu har sajten Techcrunch tillsammans med databasen Crunchbase gjort en stor analys av kvinnornas roll i den globala riskkapitalsektorn. Sajten har bland annat gett sig på att besvara följande fråga: Hur många kvinnor har ansvar för investeringar hos riskkapitalbolagen?

För att besvara frågan har artikelförfattarna tittat på världens 100 mest framgångsrika riskkapitalbolag (baserat på hur länge de har funnits, hur aktiva de är samt storleken på investeringsrundor och fonder) och undersökt hur många kvinnliga partners i dessa bolag som faktiskt har mandat att investera.

Sammanställningen visar att endast 7 procent, eller 53 av 764 partners, är kvinnor. Välkända Sequoia Capital har exempelvis enbart 2 kvinnliga partners  (av totalt 29 stycken) och tidigare skandalomsusade Kleiner Perkins Caufield & Byers har endast 2 kvinnliga partners av totalt 17.

Analysen visar även att endast 3 av världens 100 i daglsäget mest framgångsrika riskkapitalbolag grundats av kvinnor. Dessa tre, Scale Venture partners, Greycroft Partners och Floodgate, är även de riskkapitalbolag med flest kvinnliga investerare – 33 procent.

Tittar man däremot på mindre riskkapitalbolag och acceleratorer ser det dock något ljusare ut. Enligt Techcrunch är 12 procent av investerarna kvinnor där.

Så, hur påverkar då detta hur pengarna i slutändan investeras?

Enligt analysen är det fortfarande för tidigt att dra några stora slutsatser baserat på datan, så som att män tenderar att investera i manligt grundade bolag och att kvinnor tenderar att investera i kvinnor.

Sajten konstaterar dock att endast 12 procent av riskkapitalbolagens investeringsrundor mellan åren 2010 och 2015 gick till startups med minst en kvinnlig medgrundare.

På såddnivå var siffran något högre – 17 procent av investeringsrundorna går till startups med minst en kvinnlig grundare.

Nyfiken på mer data och detaljer? Här kan du läsa rapporten, som innehåller mycket mer än det vi återgett här.

Läs fler artiklar
LÄS MER