Parakey tar in 3 miljoner för att öppna dörrar med sin mobilapp

Parakey
Parakey tar in 3 miljoner för att öppna dörrar med sin mobilapp

Parakeys grundare Erik Barrefors, Eric Franklin, Jonas Arvidsson, Marcus Andersson. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Göteborgsbolaget får in 3 miljoner kronor från bland annat Chalmers Ventures.

Bolaget vill ersätta alla passerkort, nycklar och brickor med sin appbaserade lösning för företag. Det kan handla om att göra helt digitala gymkort eller, som Chalmers Ventures gör, erbjuda en passerapp istället för fysiska kort när man ska in på kontoret.

“Det här är en ganska big deal för stora företag. Det är en ganska gammal och tråkig marknad som inte har sett någon innovation på länge”, säger Jonas Arvidsson, medgrundare och vd på Parakey.

Själva systemet består av en app, en molntjänst och en låda, i ungefär samma storlek som ett modem. Bolaget riktar huvudsakligen in sig på lås men Jonas Arvidsson säger att systemet även kan användas för saker som belysning och ventilationssystem.

“Det finns andra lösningar för privatmarknaden. Då är det oftast bara blåtand eller wifi och en liten motor som vrider om låset. Företagsmarknaden är mer utmanande eftersom man ibland måste hantera tusentals personer till vissa dörrar”, säger Jonas Arvidsson.

Till skillnad från andra låsleverantörer har Parakey valt att ta betalt med en prenumerationsmodell.

“För vissa kan det idag kosta 30.000 kronor att sätta in ett passagesystem. Vi har väldigt låg initialkostnad. Det blir lite mer som Netflix. Utbudet fylls bara på efterhand så att man alltid har tillgång till den senaste funktionaliteten”, säger Jonas Arvidsson.

Produkten ska lanseras i slutet av april, därför har bolaget passat på att ta in lite kapital för att få fart på försäljningen. Det rör sig om en runda på totalt 3 miljoner kronor där Chalmers Ventures och IOT-bolaget Qamcoms investmentbolag har gått in tillsammans med ett antal affärsänglar. Hur fördelningen ser ut mellan investerarna eller vad bolaget värderas till vill inte Jonas Arvidsson avslöja.

“Qamcom har varit en viktig rådgivare när det gäller design och elektronik. De privata investerarna har ett väldigt bra kontaktnät för att få försäljningen att blomstra och kunskap som kan hjälpa oss att få ut produkten på bred front”, säger Jonas Arvidsson.

Läs mer

Parakey vill hjälpa dig att låsa upp – tar in 20 miljoner kronor från H&M-arvingarna

Fastighetstoppar satsar 9 miljoner på Göteborgs smarta lås Parakey

Whyred och Hope har gått i konkurs – nu är de till salu

Läs fler artiklar
LÄS MER