Sök

SAAS-BRIEF

STEFAN LUNDELL: Succé-vd:ns smartaste – och dummaste beslut

Spintop VenturesMentimeterSaaS Brief

Stefan Lundell är medgrundare och reporter.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Den här veckan har Breakits Stefan Lundell fått äran att vikariera för SaaS-Briefs semestrande reporter Tobias Blixt.

Men lugn, Stefan har lyckats nosa fram en rad heta SaaS-nyheter från veckan som gått.

I veckan kunde vi berätta att vd:n och medgrundaren för ett av Sveriges framgångsrikaste SaaS-bolag, Mentimeter, checkade ut för att vara föräldraledig.

Jag blev genuint glad och inspirerad när jag läste hur Johnny Warström motiverade sitt beslut. I vissa kretsar av det svenska näringslivet skulle det möjligen uppfattas som problematiskt att bolagets högste chef försvinner bort i ett gäng månader samtidigt som man precis fått in nya storägare (Creades och Nordstjernan) och planen är att gasa.

Johnny Warström har tidigare förklarat för mig att ett av hans mål med sitt entreprenörskap är att skapa en organisation som kan växa och fungera utan honom som chef. Och det är precis detta han manifesterar när han nu lämnar över vd-ansvaret till sin nuvarande HR-chef Anna Gullstrand (som för övrigt är en riktigt vass person, enligt vad jag hört). Jag älskar också hans passning till Izettle-grundaren Jacob de Geer och Revolutionrace-chefen Pernilla Nyrensten när han kommenterar sitt beslut:

"Bilden som förmedlas i media är att du måste jobba dygnet runt och offra din familj och hälsa för att bli framgångsrik och bygga bolag. Jag ser exempel på detta i kända entreprenörers Sommar i P1 samt senaste veckans besked om vd:ar som har lämnat sitt jobb. De går all-in under en kortare tid och behöver kliva av för att balansera sitt liv på nytt. Det är inte så jag föreställer mig mitt liv eller hur jag skapar framgång genom mitt arbete”.

Efter att jag själv ägnat veckan åt att djupdyka i årsredovisningarna hos Sveriges största SaaS-bolag (mer om det i mitt ps här nedan!) kan jag samtidigt konstatera att Johnny Warström inte bara tar smarta och framsynta beslut. Om jag ska vara hård så tog han också nyligen ett av SaaS-Sveriges dummaste beslut. Jag syftar då på transaktionen på 432 miljoner kronor före midsommar då bland annat Creades kom in som ägare. Det var säkert smart att ta in kapital för att kunna växa ännu snabbare framöver – men värderingen, Johnny, värderingen. Så sent som i veckan snackade jag med en riktigt smart investerare som då skakade på huvudet åt den alltför låga värdering som Creades kunde köpa in sig till. Att bara pröjsa fem gånger de återkommande intäkterna för 2022 (ARR) är inget annat än ett reapris. Jag skulle lätt kunna argumentera för att priset borde vara det dubbla, vilket i så fall innebär att Mentimeter skulle vara 5 miljarder istället för de 2,5 miljarder som priset nu blev.

Nåja, Johnny kommer nog ändå lyckas försörja sin familj under föräldraledigheten (han äger fortfarande 27 procent av Mentimeter) och jag är övertygad om att han efter nyår kommer tillbaka med en rad nya perspektiv på både livet och sitt entreprenörskap.

/Stefan Lundell

PS. Det är alltså Breakits årliga kartläggning av Sveriges största SaaS-bolag som upptagit min tid den senaste tiden. På onsdag nästa vecka släpper vi rapporten alla i SaaS-Sverige bör läsa. I alla fall om du frågar mig. Frågar du mig om en saftig VIP-rabatt på höstens hetaste event, SaaS Summit, så är svaret ja! Du får komma på konferensen, den stora prisgalan på kvällen och får dessutom SaaS-rapporten. Ordinarie pris 6500 spänn, mitt pris ligger på löjligt låga 2997 kronor. Maila mig på stefan@breakit.se så skickar jag VIP-koden! 

  • SaaS-segmentet är fortsatt hett bland investerarna trots årets kraftiga nedgångar. Och nu ser konkurrensen ut att öka ytterligare. I veckan nåddes vi av ryktena att riskkapitalbolaget Eequity nu är sugna på att ge sig in i segmentet. Tidigare har Eequity fokuserat på e-handel men i den nya miljardfond som de är på väg att stänga kommer det sannolikt hamna ett gäng SaaS-bolag. Obekräftade uppgifter än så länge är värt att påpeka, men minns vad du läste det först.
  • Upp som en sol och ned som en pannkaka – så skulle man lite elakt beskriva Checkins resa de senaste året. Men då är vi nog lite väl hårda. För även om börskursen kraschat så utvecklas faktiskt den operativa verksamheten helt okej. I veckan kom bolaget, som har Breakit-kändisar som Nicklas Storåkers och Anders Borg bland ägarna, med en kvartalsrapport där omsättningen mer än fördubblats till 17,6 miljoner kronor. Snyggt jobbat – även om målet att 2025 omsätta en halv miljard kronor fortfarande känns väl optimistiskt.
  • Amerikanska The Information är något av en favoritsajt för flera av oss på Breakit-redaktionen. Här hittar man ofta smartare analyser jämfört med de flesta andra nyhetskanalerna och för några dagar sedan hittade vi den här artikeln på sajten. Om du inte har inlogg kan vi avslöja att analysen pekar på det faktumet att SaaS-bolaget nu värderas i genomsnitt lägre jämfört med bolagen i Nasdaqs tech-index. För något år sedan värderades SaaS-bolagen till 19 gånger den estimerade årliga försäljningen jämfört med 10 gånger för bolagen i det lite bredare tech-indexet. Idag värderas SaaS-bolagen till 6,8 gånger och de andra techbolagen 6,9. Köpläge på SaaS?
  • Titeln veckans SaaS-runda måste vi ge till Worldfavor. Bolaget som hjälper sina kunder att samla in olika hållbarhetsdata fick in 105 miljoner kronor från bland andra SEB Private Equity, Brightly och Spintop. Nu väntar expansion in på nya marknader – spännande!

Läs mer