Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Lanserade HBO i 60 länder – nu ska han leda Storytels internationella framgång: “Passar perfekt”

Johannes Larcher och Ingrid Bojner.

Storytel värvar HBO Max-chefen Johannes Larcher som ska bygga bolaget till en internationell storspelare. Samtidigt fyller ljudboksjätten på i styrelsen med namn från Netflix och Chime.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Jonas Tellander lämnade i våras vd-posten i ljudboksbolaget Storytel efter 17 år på posten

Det är dags för nytt ledarskap, förkunnade Tellander och lämnade över stafettpinnen till sin efterträdare Ingrid Bojner som blev tillförordnad vd. 

Nu meddelar streamingtjänsten att man har värvat en ny vd i Johannes Larcher. Han tar steget från en chefspost på HBO Max International och kommer att tillträda sin nya roll den 1 oktober. 

Larcher, som är amerikansk och österrikisk medborgare, har en erfarenhet av streaming- och mediebranschen som löper över 20 år och som HBO-chef ledde han lanseringen av tjänsten i 60 länder, enligt pressmeddelandet. 

”Han passar perfekt för att leda företaget i nästa fas av tillväxt och internationell expansion”, säger Storytels styrelseordförande Hans-Holger Albrecht

Han utvecklar i en intervju med DI:

”Huvudsaken är att få in bolaget på den internationella marknaden och idén är att bygga Storytel till ett ledande internationellt ljudboksföretag. Det blir hans främsta fokus.”

Johannes Larcher säger i en kommentar att han är imponerad av den tjänst som det svenska bolaget har byggt. Han säger att Storytel har ”etablerat sig som ledande inom ljudunderhållning, inte bara i Norden utan även internationellt.”

För ett par veckor sedan lämnade Storytel rapport för det andra kvartalet. Bolaget ökade omsättningen med 27,7 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Nettoomsättningen landade för perioden på 781 miljoner kronor. 

Ebitda, exklusive jämförelsestörande poster, uppgick samtidigt till 13 miljoner kronor, vilket kan jämföras med minus 59 miljoner kronor i fjol.

”Jag är stolt över att kunna konstatera att Storytel såg en streamingtillväxt exklusive Ryssland på 31 procent under det andra kvartalet, och en positiv ebitda-marginal på 1,6 procent för koncernen justerat för jämförelsestörande poster”, sa Ingrid Bojner i samband med delåret.

Ingrid Bojner lämnar vd-posten men kommer att fortsätta ingå i ledningsgruppen.  

”Storytel är ett fantastiskt bolag som befinner sig på en spännande förändringsresa mot skalbar tillväxt. Jag ser fram emot att välkomna Johannes Larcher till Storytel och det fortsatta arbetet med att utforma framtidens ljudboksmarknad”, säger hon i samband med att den nya vd:n presenteras.

I pressmeddelandet från Storytel framkommer även att bolagets styrelse har kallat till extra bolagsstämma för att godkänna nya förslag till styrelsen, Jared Grusd, Lina Brouneus och Lutz Finger. De ska stärka bolaget i nästa tillväxt- och utvecklingsfas, heter det. 

Jared Grusd har haft ledande roller på SNAP, Spotify och Google. För närvarande är han strategichef för fintechbolaget Chime.

Lina Brouneus är chef för filminköp på Netflix. Hon har varit avgörande för att bygga ut Netflix närvaro och team i Europa, Mellanöstern och Afrika, lyder en beskrivning.

De nya styrelseledamöterna föreslås ersätta Rustan Panday, Jonas Sjögren och Richard Stern. Rustan Panday kommer att kvarstå som rådgivare till styrelsen och styrelseordförande för Storytel Books.

Storytel var ett av bolagen som i våras meddelade ett omfattande sparpaket. 100 av de totalt 700 medarbetarna skulle tvingas gå

 

Läs mer