Sök

Emil Eifrems databaser omsätter över miljarden – men han siktar (mycket) högre: “Många höjde på ögonbrynen”

Neo4J

Emil Eifrem, vd på Neo4j

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Neo4j är både en unicorn med miljardomsättning och något av en doldis på samma gång. Nu berättar grundaren Emil Eifrem om valet att börja skryta och om målen för framtiden.

Emil Eifrems startup Neo4j har länge varit något av ett mysterium för många. Att bolaget har växt och lyckats locka tunga kunder har vem som helst kunnat se, men exakt hur stort bolaget har blivit genom sina grafdatabaser har varit hemligare. Och det är det i mångt och mycket fortfarande. 

Grafdatabaser handlar om en typ av databas som kan visa på en mängd olika samband i stora mängder komplex data, på ett sätt som liknar ett nätverk.

Anledningen till att det varit svårt att se hur stort bolaget blivit är att det är baserat i USA och någon årsredovisning till nyfikna journalister har Neo4j inte velat bjussa på.

Men sedan ett år tillbaka har ett antal skrytsiffror åtminstone pytsats ut från grundaren Emil Eifrem.

En nyemission på 3,3 miljarder kronor värderade Neo4j till över 2 miljarder dollar, eller över 20 miljarder kronor. Då var enhörningsstatusen offentliggjord. 

Tidigare i år skickade bolaget också ut att de årligen återkommande intäkterna låg på över 100 miljoner dollar, eller 1 miljard kronor. En nyhet som smög lite under radarn.

Frågar man Emil Eifrem så finns det två anledningar till avslöjandena.

“Man kan läsa listor över de största startup-bolagen så många gånger och känna att vi är bättre än alla här. Det är den lite skämtsamma förklaringen”, säger han och fortsätter.

“Den lika sanna storyn finns i hur intäkterna har utvecklats. För när alternativ till SQL-databaser började explodera kring 2009 startades omkring 350 projekt och i över 100 bildades det bolag. Av de reste cirka 50 bolag institutionellt kapital och det här var omkring 2010-2012. I dagsläget är fem av det 5 bolag som har tagit sig över 100 miljoner dollar i årligen återkommande intäkter. Det är Mongodb, det är vi och tre till.”

Framöver väntar sig Emil Eifrem fortsatt kraftig tillväxt. Och han jämför gärna Neo4j:s utveckling med den börsnoterade jätten Mongodb. Både hur de utvecklat sig mot bolaget historiskt och för sin egna framtida utveckling – som antagligen också kommer att sluta i en börsnotering.

“Det intressanta är också att vi går i Mongodb:s fotspår om man jämför hur de låg till 2018, så ser mätvärdena nästan exakt lika ut. Den som vill veta hur det går för oss kan kolla de siffrorna och jämföra. Mongodb hade en värdering på 2 miljarder dollar 2017 och är idag värderade till 25 miljarder dollar. Det är den resan vi står inför nu de kommande fem åren”, säger han.

Hur påverkas ni av hur världsläget har förändrats?

​​“Vi hade ynnesten att kunna ta in pengar när vi inte behövde det. Det var också perfekt tajming. Vi skulle kunna låtsas som att vi läste hur marknaden skulle utvecklas framåt, men så var det ju inte. Vi hade ingen aning. Men det kom ihop på ett bra sätt.“

“Sedan dess har makroekonomin blivit väldigt spännande. Det är inget snack om att det ser tuffare ut och det påverkar oss också, inte så dramatiskt att vi ser en inbromsning i affären men vi kanske inte kommer att anställa lika aggressivt som annars. Vi ska vara ansvarsfulla även om vi ha pengar på banken.”

Hur många anställer ni då?

“Vi landade på omkring 600 anställda i slutet av 2021 och landar kanske omkring 800 personer vid slutet av det här året.”

Utmaningen för Neo4j just nu ska ligga i att etablera två nya produkter på marknaden. En molntjänst och en grafdatabastjänst som riktar sig mot data scientist snarare än utvecklare. 

Där lyfter Emil Eifrem själv fram hur viktiga lanseringarna antagligen kommer att vara för bolagets framtida utveckling. 

“Det finns bara ett enterprise software-bolag som har växt från 10 till 100 miljarder dollar i marknadsvärde med en produkt och det är Servicenow. Alla andra har behövt utvidga utbudet. Vi är på den resan nu där vi ska gå från 0-10 miljarder dollar i värdering och nu börjar vi bygga motorerna som ska vara en draghjälp mot 100 miljarder dollar.”

Läs mer