Sök

Höjda räntor och rusande inflation – men techbolagen tänker fortsätta växa

Foto: Istockphoto

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Sparpaket och kapade värderingar i techsektorn tycks inte skrämma.
Varannan svensk it-chef säger att hens bolag planerar att växa.

Det råder tuffare tider rent ekonomiskt. Det är inget snack om saken att prognoserna är allt mer pessimistiska. Konjunkturinstitutet har meddelat att Sverige närmar sig lågkonjunktur. Inflationen pressar budgetarna och fler räntehöjningar tornar upp sig i horisonten. 

 

Samtidigt säger hälften av svenska it-chefer att de planerar att expandera under de kommande månaderna – till en ny stad (15 procent), ett nytt land (31 procent) eller en helt ny region (19 procent). Det visar en ny internationell undersökning genomförd av det amerikanska it-bolaget Equinix – Equinix 2022 Global Tech Trends Survey.

 

Branschen lider samtidigt ingen brist på utmaningar. Det framkommer också i undersökningen. Nära var tredje säger att deras verksamhet slåss med problem kopplade till de globala leveranskedjorna och lika många ser den globala bristen på chip som ett hot mot verksamheten. 

”Det är verkligen positivt att svenska företag går stadigt framåt med sina expansionsplaner både lokalt och internationellt”, säger Maria Sundvall som är vd för Equinix Sverige.

I undersökningen i övrigt framkommer att pandemin fortsätter ha en betydande påverkan på bolagens digitala strategier. 61 procent av de svenska it-ledarna säger att de har accelererat sitt företags digitala utveckling på grund av pandemin.

En klar majoritet av de tillfrågade tror att de förändringar av tekniklösningar som skedde under pandemin är här för att stanna, med behov av investeringar som följd

Precis under varannan – 49 procent – uppger att hållbarhet nu är en av organisationens viktigaste drivkrafter, med åtaganden för att uppfylla vetenskapsbaserade mål.

Maria Sundvall säger att hon är särskilt imponerad av hållbarhetsarbetet.

”63 procent av företagen uppger att de mäter och aktivt försöker begränsa miljöpåverkan från sin IT-utrustning, vilket är ett stort framsteg.”

Läs mer