Sök

Hård kritik mot Nyrenstens avhopp: “Okontrollerad överlämning”

Revolutionracee-handelBörs

Pernilla Nyrensten, avgående vd Revolutionrace. Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Revolutionrace grundare Pernilla Nyrensten hoppade av vd-posten efter bara ett drygt år på börsen.

Nu kommer det kritik från ägarhåll.

“Jag tycker det är alldeles för tidigt”, säger förvaltaren Jon Hyltner på Enter Fonder.

Aktien kollapsade på tisdagen och Breakit har listan på de tio största förlorarna.

Pernilla Nyrenstens avhopp från vd-posten kom oväntat för många, inte minst ägarna. Ett bevis på det är att aktien hade fallit med drygt 34 procent när börsdagen var över, vilket möjligen även berodde på bolagets siffror för det andra kvartalet. Fallet fortsatte på onsdagen och aktien hade efter cirka 40 minuters handel backat med lite mer än 5 procent. Kursen ligger nu 57 procent under introduktionspriset inför noteringen sommaren 2021. 

Nu knorras det i ägarledet. 

”För alla utanför styrelserummet framstår det här som en relativt okontrollerad överlämning när hon går på dagen. Det skapar en ökad osäkerhet som ingen på investerarsidan är glad över. Kombinerat med en generell oro över konsumentefterfrågan sätter det stor press på aktien i dag”, sa Jon Hyltner, som är aktieförvaltare på Enter Fonder, till Dagens Industri på tisdagen. 

Pernilla och hennes make Niclas Nyrensten grundade frilufts- och utomhusklädesbolaget för cirka nio år sedan. Pernilla Nyrensten har varit vd sedan dess, men väljer alltså nu att kliva av, ett beslut hon motiverar bland annat med att hon jobbat extremt hårt de senaste åren. 

Bolaget gjorde sin debut på Stockholmsbörsen den 16 juni i fjol. Men nu lämnar hon alltså vd-posten.

“Jag tycker det är alldeles för tidigt. Går man till börsen som ett grundarlett bolag är det till stor del grundaren som marknaden investerar i, de flesta har antagligen sett det som något positivt och haft en tilltro att ledningen ska fortsätta att driva bolaget i åtminstone flera år till”, säger Jon Hyltner om vd-avhoppet. 

Även största ägaren Altor, som var med att sätta bolaget på börsen, uttalar sig. Riskkapitalbolaget spelar ner betydelsen av Pernilla Nyrensten lämnar chefsposten.

”Jag ser ingen dramatik i hennes beslut. Pernilla ser det själv som att hon varit vd i nio år, inte i 14 månader på börsen. Det här är en naturlig succession, hon försvinner inte för att göra något annat. Hennes hjärta kommer fortsätta klappa för Revolutionrace och hon kommer i allra högsta grad vara involverad framåt i arbetet med sin spjutspetskompetens inom försäljning, marknadsföring och varumärkesbyggande. Men nu slipper hon en del av det dagliga, administrativa arbetet som hon aldrig riktigt brunnit lika mycket för”, säger Andreas Källström Säfweräng som är partner på Alto, och som är Revolutionrace nya styrelseordförande, till DI. 

Aktien föll med 34 procent till 34 kronor under tisdagen. Introduktionspriset inför noteringen låg på 75 kronor. Som högst nådde aktien 109:60 kronor och det var alldeles i början av 2022, strax innan tech- och tillväxtaktier började falla på bred front på världens börser. 

Med reservation för förändringar (vissa av aktörerna kan ju ha sålt under tisdagen, eller kanske köpt) såg översta delen av Revolutionrace ägarlista ut som följer per den 31 juli enligt ägardatatjänsten Holdings: 

  • *Altor 31,0 procent
  • Nyrensten Global Holding 26,5 procent
  • Swedbank Robur Fonder 7,6 procent
  • Capital Group 5,6 procent
  • Handelsbanken Fonder 4,5 procent
  • C Worldwide Asset Management 2,9 procent
  • AFA Försäkring 2,4 procent
  • Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) 1,5 procent
  • Norges Bank 1,4 procent
  • Enter Fonder 1,1 procent

Psst! Vill du träffa och lyssna Pernilla Nyrensten i ett personligt, exklusivt samtal? Breakit har bjudit in henne till Scale-up day i Göteborg. Säkra din plats här!

Läs mer