Sök

Hygglo köper brittiska rivalen – blir "störst i världen" på hyrprylar

SchibstedHyggloDelningsekonomi

Trion bakom Hygglo, Ola Degerfors, Axel Hellström och Henrik Fräsén. Fat Llama-grundarna Chaz Englander och Rosie Dallas. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Från Tidningskungen till herre på täppan för pryluthyrning.
Ola Degerfors startup Hygglo gör storförvärv och tar klivet ut på en global marknad.
“Ett stort ögonblick för oss.”

Svenska Hygglo, en plattform för uthyrning av prylar, tar ett rejält kliv ut i världen. Detta sedan bolaget – som grundades av trion Ola Degerfors, Axel Hellström och Henrik Fräsén för sex år – förvärvat den brittiska konkurrenten Fat Llama. 

Det sammanslagna företaget kommer att bli världens största uthyrningsplattform inom peer to peer-segmentet, heter det. Det innebär att Hygglo nu möjliggör för att gräsklippare, DJ-utrustning och slagborrar kan delas av användare både i Europa och USA.

Tillsammans samlar företaget 400 000 listade objekt för uthyrning, som kan komma till mer användning än de genomsnittliga 12 minuter som en borrmaskin används under en livstid.

Hygglo ägs av bland annat norska mediekoncernen Schibsted och Norrsken. Bolaget redovisade nära fördubblad omsättning förra året, från 3,7 miljoner kronor året innan till 6,8 miljoner. Resultatmässigt minskade förlusten med 200.000 kronor till minus 5 miljoner mellan 2020 och 2021.

Fat Llama, som också startade 2016, kommer att behålla sitt varumärke i Storbritannien, USA och övriga nya marknader i Europa under en övergångsperiod. Medgrundarna Chaz Englander och Rosie Dallas kommer både att bistå i integrationen och ta plats i bolagets styrelse.

”Chaz och Rosie har byggt Fat Llama till ett otroligt bolag med avancerad verifieringsteknik, bra design och en lojal kundbas av både uthyrare ochhyrtagare. Detta är ett stort ögonblick för oss och jag ser verkligen fram emot att gemensamt skapa världens största och mest sofistikerade uthyrningsplattform för prylar”, säger Ola Degerfors, grundare av Hygglo.

I Hygglos vagga skrev Breakit att satsningen med all säkerhet kunde finansieras av att Degerfors sålt sitt Tidningskungen till Bonnier. 

Enligt källor till Breakit ska uppköpet av bolaget inneburit en affär på över 170 miljoner kronor, vilket då varken bekräftades eller förnekades av grundaren.

 

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

Läs mer