Sök

Efter Wework-kollapsen – nu plockar Adam Neumann in 3,6 miljarder kronor (!) till ny startup

WeWork

Adam Neumann, grundare och före detta vd på Wework. Foto: TT

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

En av Silicon Valleys stora giganter, vc-firman Andreessen Horowitz, pumpar nu in miljardbelopp i Adam Neumanns nya projekt – till unicornvärdering.

“Adam är visionär ledare som revolutionerade världens näst största tillångsklass”, säger Marc Andreesseen i en kommentar.

Adam Neuman blev världskänd genom sitt arbete med att bygga upp det globala kontorshotellet Wework. Sedan kraschade allt och bilden av Adam Neumann blev en helt annan, något som berättats flitigt i nyhetsreportage och dokumentärer.

Trots att Wework-hajpen till slut störtdök och gjorde många investerare till stora förlorare, så kunde Neumann själv casha in ett rejält miljardbelopp när han lämnade bolaget. 

I januari i år skrev vi om att Wework-grundaren verkade ha ett nytt projekt på gång. Det som var känt då var att han hade börjat köpa in sig som majoritetsägare till över 4000 lägenheter runtom i USA. 

Nu står det klart att detta projekt var embryot till hans nya startup Flow, där han nu återigen vill “revolutionera” fastighetsbranschen. Denna gången rör det dock privata bostäder istället för kontorslokaler. 

Detta framgår efter att en av Silicon Valleys största riskkapitalbolag Andreeseen Horowitz, nu satsar 350 miljoner dollar, motsvarande 3,6 miljarder kronor i Flow. Det är den största check som Andreessen Horowitz någonsin har skrivit. Detta rapporterar New York Times.  

Värderingen uppges uppgå till drygt 1 miljard dollar, vilket alltså innebär en unicorn-värdering – trots att Flow ännu alltså inte har lanserat sin tjänst. 

“Vi tycker att det är naturligt att Adam i sin första satsning sedan Wework återvänder till temat att koppla samman människor genom att förvandla deras fysiska utrymmen och bygga samhällen där människor tillbringar mest tid: sina hem. Bostadsfastigheter – världens största tillgångsklass – är redo för just denna förändring”, skriver vc-firmans medgrundare och partner Marc Andreeseen i en bloggkommentar. 

Han lyfter fram de skiftande prioriteringarna som pandemin har inneburit för människors prioriteringar och syn på ‘work-life’-balans som en bra grogrund för Flow. 

“Adam är en visionär ledare som revolutionerade den näst största tillgångsklassen i världen – kommersiella fastigheter – genom att föra gemenskap och varumärke till en bransch där ingendera existerade tidigare”, säger Marc Andreeseen och fortsätter: 

“Det står dock klart att den här typen av uppdrag är ett tungt lyft. Endast genom en seismisk förändring i hur branschrelationer är strukturerade och mekanismerna bakom vilka värde levereras kan vi hoppas kunna ta itu med de underliggande problemen i det nuvarande systemet och bygga lösningen”.

Adam Neumann själv har ännu inte uttalat sig om Flow och dess nytillskjutna kapital. 

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett ännu snabbare flöde)

Läs mer