Sök

Arantus ska få småsparare att våga investera i startups

Arantus

Anders Varger, Christina Hammer, Greger Hagelin, Peter Ingman och Johanna Fagrell. Foto: Pressfoto

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Sugen på att investera i en riskkapitalfond? Nu lanseras plattformen Arantus som kombinerar crowdfunding med den klassiska riskkapitalindustrin. Bolaget backas upp av Wesc-grundaren Greger Hagelin och Mynewsdesk-grundaren Peter Ingman.

När Anders Varger försökte ta in riskkapital till en idé han hade 2011 gick det knappt att få tag på riskkapitalbolagen, berättar han. Ett år senare svarade en enda investeringsfirma och tyckte att hans idé var intressant.

“Jag tror att det är lättare nu än när jag försökte. Men när de väl hörde av sig hade jag redan släppt det för längesedan”, säger han.

Crowdfunding var inte heller aktuellt eftersom han då hade varit tvungen att berätta för konkurrenterna vad han höll på med. En vän till honom som tagit in pengar till sin startup hade också dåliga erfarenheter av crowdfunding. 

“Han berättade att det var ett enormt jobb. Det är ett halvtidsjobb att bara svara på alla frågor från småspararna. Dessutom är många startups lite hemlighetsfulla med sin affär och då är inte heller crowdfunding en möjlighet”, säger han.

Det var så idén till Arantus väcktes. En plattform där vem som helst kan investera i startups, men via ett entreprenörsråd. Rådet beslutar vilka investeringar som ska göras. Men i stället för att ta in pengar till fonderna från stora stiftelser och pensionsfonder, som ett vanligt riskkapitalbolag, tar Arantus in pengar från allmänheten.

“Vi gör en mycket noggrann kontroll av varje bolag. Om du går till en crowdfundingsajt så måste du själv bedöma om det är en bra investering eller inte, men det är få som har tillräckligt med tid eller kunskap för att göra den bedömningen”, säger Anders Varger.

Han har själv drivit eget it-bolag, en golfresebyrå samt varit marknadsföringskonsult. Hans medgrundare Mikael Aldestam har en bakgrund som entreprenör inom digital marknadsföring.

I entreprenörsrådet som de har knutit till Arantus sitter Greger Hagelin, som byggt upp och börsnoterat klädmärket Wesc och som nu satsar på att förändra nattklubbsindustrin med sitt techbolag Keyflow, Johan Enocson som är investerare via egna bolaget Active Invest, Christina Hammer som grundat rekryteringsbyrån Hammer & Hanborg, Johanna Fagrell, styrelseproffs och före detta vd på Mobiento, Jan Broman som grundat Fotografiska och Peter Ingman, affärsängel som startade Mynewsdesk.

Målet är att utöka rådet framöver till upp emot 20 personer. I maj kommer de första bolagen att pitcha sina idéer för Arantus entreprenörsråd.

“I den första omgången kommer vi inte enbart att använda spararnas kapital, utan vi har en del kapitalstarka personer som sagt att de går in och täcker upp med det som saknas. Även nästa omgång i höst kommer det nog att bli så. Men tanken är att vi ska skala upp så snart som möjligt och att investeringarna ska kunna finansieras helt av spararna”, säger Anders Varger.

Det är få startups som är lönsamma, hur ska ni få folk att våga investera?

“Vi vill vara tydliga med att det här är ett kompletterande sparande. Det är absolut ett högrisksparande. Man måste också vara medveten om att det är ett långtidssparande. Vår förhoppning är att göra fler än tio investeringar per år, vilket betyder att den sparare som stannar hos oss i tio år kommer att bli delägare i många bolag", säger han och fortsätter:

"Då får man räkna med att sex av tio kanske går i konkurs eller inte ger några pengar tillbaka. Men att en eller två kanske går riktigt bra. När man sätter in pengarna så gör man det via ett klientmedelskonto och det finns ett skydd mot förmögenhetsbrott".

Hur ser affärsmodellen ut?

“Vi tar en förvaltningsavgift på 2,75 procent på investeringen år ett, år två är den på 1,25 procent. När bolaget säljs eller avyttras tar vi dessutom ut en framgångsavgift, som baseras på investeringens framgång. Den kan bara debiteras vid framgångsrika investeringar".

Arantus blir därmed den senaste aktören som testar en modell någonstans mitt emellan equity crowdfunding och vanliga riskkapitalinvesteringar. Vi har tidigare rapporterat om bland annat Pepinsoch Innvestor  som på lite olika sätt försöker kombinerar den klassiska finansbranschen med gräsrotsfinansering.

Anders Varger säger att en fördel med Arantus modell är att bolaget bara tjänar pengar när det går bra för de som har stoppat in pengar.

"Om vi gör dåliga investeringar så tjänar vi inga pengar, det ligger verkligen i vårt intresse att bolagen blir framgångsrika, annars är det dåligt för våra sparare, vi sabbar vårt eget varumärke och vi tjänar inte en krona, vi måste göra bra investeringar för att tjäna pengar", säger han.

Även Arantus siktar på att ta in runt två miljoner kronor i kapital senare i år.

Läs mer