Sök

Bonniers vd Stina Andersson lämnar på grund av venture-delen

Bonnier Venturesvd-byteMedia

Stina Andersson, fd vd på Bonnier Group. Foto Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det anrika mediakonglomeratet Bonnier ska byta vd igen.

Stina Andersson lämnar efter mindre än ett år på posten.

Skälet? Hon och styrelsen är inte överens om hur koncernens investeringsdelar ska drivas framöver.

Flera vd:ar har fått lämna sina poster under sommaren, konstaterade Breakit i skvallerspalten Off the record i slutet av förra veckan. Där spåddes även fler chefsavgångar nu när den sannolikt tuffa hösten närmar sig med stormsteg. Och så blev det redan på måndagen. 

Bonniers vd Stina Andersson lämnar nämligen sin tjänst. 

“Orsaken till det gemensamma beslutet är att det råder för stora skillnader i uppfattningar om investeringsverksamhetens inriktning framöver”, skriver mediabolaget i ett pressmeddelande. 

Bonnier gör investeringar via Bonnier Ventures och Boninvest. Det förstnämnda bolaget är delägare i bland andra Acast och Doktor.se. Vad de skilda uppfattningarna konkret handlar om nämns inte i pressmeddelandet. I vintras luftade Stina Andersson, i en intervju med Dagens Industri, planer på att investera 5 miljarder kronor i nya tillväxtbolag under de kommande fem åren. 

”Drömmen är att hitta 10-15 investeringar om 50-150 mkr styck under det kommande året. Och vi spänner bågen hårt över de här fem åren”, sa Stina Andersson i den intervjun. 

Stina Andersson presenterades som ny vd för Bonnier vintern 2021, men tillträdde inte förrän i september samma år. Hon har alltså ännu inte varit vd i tolv månader.  

“Det är tråkigt att den här situationen uppstår, trots de bästa intentioner och ambitioner. Vi har dock gemensamt kommit fram till att det här är den bästa vägen framåt”, säger Erik Haegerstrand, som är styrelseordförande i Bonnier Group och som nu tar över även vd-skapet. 

Stina Andersson kommer att sitta kvar som styrelseledamot i Bonnier Fastigheter. Hon har tidigare jobbat inom Axel Johnson och på Kinnevik. 

Tidigare under måndagen blev det känt att laddningsbolaget Charge Amps vd Anders Bergtoft måste lämna sin post. 

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett ännu snabbare flöde)

Läs mer