Sök

Kunder och HR-experter steppade upp när Wndy behövde kapital – “Det var bara att sätta sig och lyfta lur”

WndyHR

Daniel Eriksson, medgrundare på Wndy och Danny Saucedo, investerare och artist. Foto: Press / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

När den tänkta investeraren föll bort strax innan semestern var det bara för Daniel Eriksson att plocka upp telefonen och börja ringa. På mindre än en vecka var pengarna de behövde säkrade.

 HR-plattformen Wndy vill göra det enklare för mindre företag att hantera sina HR-frågor, genom att erbjuda en plattform för bland annat samtal till HR-experter. Tjänsten lanserades i september förra året, då bolaget också tog in kapital från ett antal änglar. 

I år vill bolaget satsa mer på marknad och sälj för att kraftigt öka antalet kunder i plattformen. 

Men för att ta nästa kliv krävs mer pengar. Något som grundarna i juli i år trodde att de hade fixat med sin tänkta investerare. De skulle helt enkelt vandra in i semestern med nya pengar på banken och en plan för att gasa. 

Men i mitten av juli kom ett helt nytt besked, berättar medgrundaren och vd:n Daniel Eriksson.

“Vi hade en långtgående diskussion med en investerare under våren. Men det slutade med att investeraren var tvungen att dra sig ur processen i mitten av juli, vilket satte oss i en svår situation”, säger han och fortsätter:

“Som tur var hade vi förmånen att ha både HR-konsulter och företag som var intresserade av oss och som vi hade fört lite dialog med tidigare. Vi trodde att vi inte skulle lyckas få ihop det alls, till att stänga rundan på mindre än en vecka.”

En blandning av existerande ägare och kunder är alltså de som ligger bakom pengarna när Wndy nu tar in 4,5 miljoner kronor för att säkra finansieringen i ytterligare ett år framåt.

“Det var bara att sätta sig och lyfta lur och mejla så många som möjligt av de vi varit i kontakt med tidigare. Göra klart att det förvisso rörde sig om lite större summor än vad de kanske skulle gå in med i vanliga fall men att det var en möjlighet att komma in tidigt i bolaget. Vi kontaktade 15-20 intressenter på måndagen och på söndagen hade vi tecknat rundan”, säger Daniel Eriksson. 

Bland de tidigare investerarna i Wndy finns bland annat Emad Zand, chef för batterisystemavdelningen på Northvolt, Ericssons HR-chef Charlotte Levert och Acast strategichef Leandro Saucedo. Och bland de nya investerarna finns artisten Danny Saucedo, som även är bror till nyligen nämnda Leandro. 

Fokus för i år ligger alltså på att öka antalet kunder på plattformen. I början av nästa år är tanken även att påbörja en större kapitalrunda. 

I dagsläget har bolaget omkring 160 bolag som är återkommande användare av tjänsten. vilket enligt Daniel Eriksson innebär att de antingen har ett månadsabonnemang eller att de är gratisanvändare som betalar för vissa tjänster de använder vid behov. Till slutet av året vill bolaget ha dubblat den siffran.

Läs mer