IT-veteranen Magnus Emilson investerar i Skype-klon för företag

Bitcall
IT-veteranen Magnus Emilson investerar i Skype-klon för företag

Bitcalls grundare Ismail Pelaseyed och Alan Zabihi, samt affärsängel Magnus Emilson. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Göteborgsbolaget Bitcall får in 3 miljoner kronor från Tradedoubler-investeraren Magnus Emilson. "Vi kan spara upp mot 40 procent av kostnaderna", säger grundaren Alan Zabihi.

Bitcall levererar en IP-telefonitjänst för dator och mobil. Medgrundaren Alan Zabihi säger att idén påminner mycket om Skype och Rebtel, på så sätt att man ringer via internet till telefonnät över hela världen.

“Skillnaden är att vi riktar in oss på företag. För ett bolag med upp mot 100 anställda kan det vara ett riktigt gissel att sätta upp en telefonilösning. Man måste sätta upp en växel och fixa telefonnummer och telefoner till alla. Vi har satt ihop allt i en mjukvarutjänst. Vi vill göra det lika lätt som att hantera som mejl”, säger han.

Han och Ismail Pelaseyed har tidigare grundat Keycrunch tillsammans, som köptes upp av e-handelsbolaget Jetshop. Även den gången var Magnus Emilson med som investerare.

Emilson var tidigare också en av de tongivande affärsänglarna i IT-ruschen kring millennieskiftet, bland annat som tidigare investerare i Tradedoubler.

“Det känns jättebra att han gör sin andra investering i vårt team. Vi vill ha en 'clean' ägarbild så vi tog in Magnus som ensam investerare”, säger Alan Zabihi.

Bolaget har växt från två till fem personer utan att ta in extern finansering. Nu ska Bitcall öka utvecklingstakten med det nya kapitalet.

“Vi kommer att satsa delar av det på marknadsföring för att bygga upp en kundbas men också vidare produktutveckling. Det är mycket som ska byggas”, säger Alan Zabihi.

Telefonibolaget har redan en app för webbläsaren Chrome och IOS. Nu väntar utvecklandet av en Android-app och dessutom integration av systemet i andra företagstjänster, som till exempel Salesforce och Slack.

“Vårt billigaste paket kommer kosta några hundralappar i månaden per användare. Sedan kommer vi att lägga på exempelvis integrationer mot andra system som premiumtjänster”, säger Alan Zabihi.

Hur lyckas ni göra det billigare än att bara ha en vanlig operatör?
"Idag betalar många bolag väldigt mycket för telefoner, kablar och växellösningar. Vi kan spara upp mot 40 procent av kostnaderna. Eftersom vi är ett rent mjukvarubolag är vi obundna till hårdvara", säger Alan Zabihi och fortsätter:

"Med det sagt ser vi det mer som att vi vill förändra operatörernas roll än att utesluta dem helt. Vill man använda Bitcall ute i fält så krävs det en mobiltelefon med tillgång till operatörernas datanät."

Läs fler artiklar
LÄS MER