Glufs vill få människans bästa vän att snacksa klimatsmart – med blåmusslor

Glufs.coFoodtech

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

“Vi brukar kalla det moules frites för hundar”, säger Johan Cederloo, en av grundarna till Glufs.

Det hela började egentligen i en väldigt sorglig historia. Johan Cederloos hund Buster gick bort bara åtta år gammal. Han hade fått cancer i magen och hans öde fick Johan att börja läsa på om vad hundmaten egentligen innehöll. Då föddes idéen om att göra klimatsmart hundmat.

Idéen låg i bakhuvudet ett par år, och förra året började han tillsammans med kompisen Alexander Evjenth att fundera på vad man kunde göra bra hundgodis av som inte påverkade klimatet i samma utsträckning..

“Vi provade först med insekter”, berättar Johan Cederloo. 

“Men när vi provade det på ett par hundra hundar gillade varken de eller deras mattar och hussar den”.

Både Johan och Alexander kommer från Bohuslän och steget till musslor är inte så långt om man kommer från västkusten. 

“Vi letade efter en bra proteinkälla och efter insekterna landade vi på blåmusslor. Vi ville ha en proteinkälla som var positiv för klimatet.”

Och nu har de precis lanserat sitt första hundgodis, helt tillverkat på Orust. Musselmjölet har de faktiskt köpt av en annan startup, Musselfeed, som använder de musslor som är för små eller fula för att säljas till människor och annars skulle ha slängts. Johan och Alexander bakar ihop dem till ett, för hundar, kostriktigt godis med bland annat potatis.

“Vi kallar det moules frites för hundar”, säger Johan Cederloo.

Men snart behöver de inte baka ihop godiset själva. Till hösten har de hittat en fabrik som ska göra 1 ton hundgodis åt Glufs. Det ska säljas främst via den egna e-handeln.

“Vi vill gärna ha en så nära kundkontakt vi kan, men vi kommer finnas i ett par djuraffärer också.”

Förra året omsatte Glufs 84.000 kronor och gjorde en förlust på 12.000 kronor.

Läs mer