Bonnier backar - köper inte upp resten av aktierna i Insplanet

Breakit - Bonnier backar - köper inte upp resten av aktierna i Insplanet

Daniel Soussan, samt Bonnier-skrapan. Foto: TT/Claudio Bresciani och press

Sara Lindmark

Reporter

Allt har pekat mot att mediejätten ska köpa resten av aktierna i Insplanet. Nu blir det inte så, meddelar parterna på måndagsmorgonen.

Redan i mars 2014 köpte Bonnier 25 procent av aktierna i Insplanet från bland andra grundarna Daniel Soussan och Richard Båge. I samband med den transaktionen fick Bonnier också option på att förvärva ytterligare 8,4 miljoner aktier eller motsvarande 62 procent av hela bolaget.

På måndagen skickades ett pressmeddelande ut om att mediejätten har fattat beslut att inte utnyttja köpoptionerna i jämförelsesajten.

“Jag kan inte svara på varför de har valt att inte utnyttja dem. Det är en fråga du får ställa till Bonnier. Jag fick beskedet sent i går kväll”, säger Daniel Soussan, vd för Insplanet.

En kvart efter börsens öppnande hade Insplanets aktie rasat med 22 procent. 

Det existerande samarbete som finns mellan Bonnier och Insplanet påverkas dock inte av Bonniers beslut att avstå utnyttjandet av optionerna.

“I grunden betyder det egentligen ingenting, Bonnier är fortfarande långsiktiga storägare i bolaget. Som vd för Insplanet är det klart att jag hade sett fram emot att få en så pass stark helägare. Men bolaget har en stark ägarstruktur även idag,” säger Daniel Soussan.

David Salsbäck, kommunikationschef på Bonnier, vill inte kommentera beslutet i detalj.

"Beslutet togs nyligen men resonemanget bakom är inget vi kommenterar offentligt. Vi väljer som sagt att stå kvar som storägare på 25 procent", säger han.

Henrik Stangel sitter kvar som ordförande i Insplanet. Nyligen blev det känt att han kommer att sluta som annonschef för Bonnier News. Inte heller han vill fördjupa sig i bakgrunden bakom beslutet att inte köpa resten av aktierna i bolaget. 

"Det är en värdering från tillfälle till tillfälle hur man vill att affären ska se ut framåt. I det här fallet tycker Bonnier att det är bra att vara kvar som huvudägare men inte utnyttja optionen," säger han.

Förutom grundarna Daniel Soussan och Richard Båge så har bland andra finansmannen Sven Hagströmer, investeraren Peter Ahldin, riskkapitalisten Johan Brenner och entreprenören Nicklas Storåker förbundit sig att sälja sina aktier. Hade Bonnier utnyttjat sin option fullt ut hade det inneburit att storägarna fått dela på 127 miljoner kronor. Nu blir det alltså inte så.

"Jag har ingen annan kommentar än att Insplanet får jobba på och visa att det var ett misstag från Bonniers sida :)" skriver Sven Hagströmer i ett sms till Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER