Sök

DEBATT

: Vi måste frigöra alla Sveriges entreprenörskrafter

Mats Ulenius, Trifa Shakely, Alexandra Kafka Larsson, Fredrik Nilsson och Helena Westin.

Breakit

Breakit

Idag invigs Stockholm Pride och debattörerna vill se ett större engagemang från startup-världen – som de menar har ett problem.

Om Sverige ska kunna tackla de utmaningar vi står inför behövs all kreativitet och innovationskraft som finns hos hela befolkningen. Nu är det Pride i Stockholm, för 22:a gången färgas huvudstaden i regnbågens färger. Vi är många som får ta plats, synas och vara öppna, precis som de vi är. Låt oss inspireras av detta megaevenemang grundat på idén om gemenskap, lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Denna kraftfulla kombination som gått från att vara en frigörelse vecka för de närmast berörda, till att bli Sveriges största evenemang. En mötesplats för alla som vill se det goda, bejaka olikhet och festa för allas lika värde. Ett föredöme i att mixa party och politik!

Startup-världen har ett mångfaldsproblem

Det politiska finns ju också närvarande även i entreprenörsvärlden. Tyvärr är det ännu inte självklart för hbtqi-personer att vara öppna i startup- och vc-sammanhang. Det är märkligt eftersom det talas så mycket om talangernas betydelse, att det investeras i entreprenörernas personliga förmåga och kraft, snarare än enbart i idéerna.

Faktum är att två av tre hbtqi-personer i Sverige känner sig diskriminerade på arbetet enligt en undersökning av BCG från 2021. Enbart 1 procent av riskkapitalet går till öppna hbtqi-personer enligt en undersökning av BackStage Capital i USA 2020, vilket bara är en bråkdel av hur stor hbtqi-gruppen är. Lika illa är det att hela 37 procent av hbtqi-grundare säger att de försöker dölja sin sexuella läggning för investerare.

Borde inte vi ha kommit längre?

Vi tror att vi kan bättre!

Vi är övertygade om att det finns mycket att vinna om fler vågar vara öppna, och vi vet att det är möjligt. På köpet kommer vi att få ett än mer innovativt och blomstrande startup-community, med fler potentiellt framgångsrika svenska företag. Och inte minst fler talanger ur en större talangpool att välja bland, som alla bättre kan nå sin fulla potential och kraft i öppenhet.

Därför bjuder vi nu in Sveriges startup-community att knyta band med vårt regnbågs-community. Alla riskkapitalister som vill tjäna mer pengar genom att möjliggöra öppenhet i praktiken är välkomna!

Just denna Pridevecka tänker vi dock festa och fira. När sen firandet går över till höst vill vi på allvar bredda och fördjupa samtalen kring hur fler kan få tillgång till resurser och kapital, så att Sverige får fram ännu fler framgångsrika företag. Precis som att det svenska näringslivet är på god väg att visa världen att ett offensivt miljö- och klimatarbete  är både långsiktigt hållbart och mer lönsamt, är det dags att ta FN:s Agenda 2030:s övriga mål på allvar. Också när det gäller hbtqi-personer. Inte enbart för att det blir mer innovativt utan för målet att svenskt näringsliv ska bli en internationell föregångare även när det gäller social hållbarhet, eftersom det är mer långsiktigt lönsamt.

När Pridefesten är över kavlar vi upp och inbjuder till nya möjligheter med två uppmaningar och ett löfte:  

1. Riskkapital-spelare och inkubatorer: Låt oss utveckla dialogen om hur hbtqi-kraften kan komma till ännu större nytta. Alla som vill vara med är välkomna att höra av sig!

2. Myndigheter: Hjälp oss att kartlägga hur det egentligen ser ut i Sverige och få fram ännu mer fakta om hur vårt näringsliv kan bli ännu mer innovativt genom att vara mer inkluderande, att öppna de unkna garderoberna och krossa glastaken. Näringsdepartementet, Tillväxtverket, Vinnova och andra – när kan vi ses

Löftet:
 

Vi; RFSL, Pride-grundare och entreprenörer lovar att dela kunskap, kompetens och tid för att tillsammans med er göra Sverige ännu mer konkurrenskraftigt, självförsörjande och framgångsrikt.

Nästa år hoppas vi ha en egen sektion i Pride paraden för ”Regnbågsentreprenörer”.

Nu på lördag går vi med ”Marching for those who can’t” för att det faktiskt är långt kvar och för att vi alla har vår roll att spela.  

Happy Pride!

Helena Westin, Pride-grundare, entreprenör och styrelseproffs

Mats Ulenius, Internationell företagare och entreprenör

Trifa Shakely, Ordförande RFSL

Alexandra Kafka Larsson, Entreprenör och ledamot RFSL Utbildning AB

Fredrik Nilsson, Insamlingschef RFSL

Läs mer