Sök

Volvo planerar batterifabrik i Sverige

Volvo LastvagnarElbilar

Martin Lundstedt, vd på AB Volvo, och en av bolagets elbussar. Foto: Press.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Allt ska vara elektriskt nu och i takt med att allt fler fordon behöver eldrivna kommer efterfrågan på batterier att öka i snabb takt. Det fattade Northvolt-grundaren Peter Carlsson tidigt och har med sin erfarenhet från Tesla byggt en stor batterifabrik i Skellefteå och har ytterligare en på gång i Göteborg.

Men den blir inte ensam batterifabrik i Västsverige. Nu planerar nämligen lastbils- och busstillverkaren Volvo att bygga en stor batterifabrik i Skaraborg, det framgår av ett pressmeddelande.

"Redan idag ser vi en stor efterfrågan från våra kunder på våra elektriska erbjudanden och vi har en ambition att minst 35 procent av de produkter vi säljer ska vara elektriska vid 2030", säger vd och koncernchefen Martin Lundstedt i ett pressmeddelande. 

"Detta kommer att kräva stora volymer av batterier med hög prestanda, tillverkade med fossilfri energi, och det är ett naturligt steg för oss att inkludera batteriproduktion i vårt framtida industriella system".

En lokaliseringsstudie har identifierat Skaraborgsregionen som en ideal plats för fabriken, men lokalisering är ännu inte fastställt.

Kapaciteten kommer gradvis att öka och storskalig produktion beräknas till före 2030.

Läs mer