Klart: Har väntat flera år – nu får Natural Cycles samarbeta med hajpade Oura

Natural CyclesFemtech

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Natural Cycles krattade manegen för två år sedan. Nu ska p-appen maxa mätningen med hajpade finska hälsoringen.

Berättelsen om den hajpade preventivmedelsappen Natural Cycles började med att forskaren Elina Berglund Scherwitzl tog fram en algoritm för att slippa traditionella p-piller. 

Sedan dess har bolaget, med bas i Schweiz, både firat framgångar och starkt ifrågasatts. 

Nu kan vi berätta om den senaste milstolpen. 

Allt började för två år sedan. Då skrev Breakit om Natural Cycles uppgradering som gjorde det möjligt att koppla appen till wearables, alltså smarta digitala accessoarer som ringar och klockor. Bolaget hade skickat in en ansökan till FDA, det amerikanska läkemedelsverket, om att få använda Natural Cycles med Oura, en smart ring som mäter användarens hälsa och sömn. 

I dag meddelar Natural Cycles att man har fått grönt ljus och inleder ett samarbete med det finska hälsoteknikbolaget bakom hajpade ringen. Det framkommer i ett pressmeddelande. 

Rent konkret kommer användare – som antingen vill undvika en graviditet eller planerar att få barn – kunna mäta sin kroppstemperatur även under nattsömnen istället för manuellt under morgonen. 

“Vi arbetar konstant med att förbättra användarupplevelsen och är därför otroligt stolta över vår ytterligare certifiering i Europa, samt FDA:s godkännande för användning av en Oura Ring tillsammans med vår algoritm,” säger grundaren Elina Berglund Scherwitzl, som delar vd-posten med medgrundaren Raoul Scherwitzl.

Ringen ska inte bara mäta temperaturtrender, kopplade till menscykeln, utan även ta med snabbare puls i beräkningarna, vilket kan kopplas till livsstilsfaktorer som till exempel hög alkoholkonsumtion, står det i pressmeddelandet. 

”Samarbetet mellan Natural Cycles och Oura visar att vi med hjälp av tekniska framsteg kan låta kvinnor bättre förstå och ta kontroll över sin fertilitet”, säger Ouras konsumentchef Holly Shelton. 

Integreringen går endast åt ett håll och Natural Cycles kommer inte att dela känsliga data med Oura, enligt pressmeddelandet delar inga känsliga data med Oura, enligt pressmeddelandet.

Natural Cycles upplevde en boom under pandemiåret 2020. Omsättningen ökade från 79 miljoner till 90 miljoner kronor medan förlusterna minskade från 88 miljoner kronor till 32 miljoner kronor.

I samband med bokslutet sa Raoul Scherwitzl:

“Vi växer snabbt, vi bränner mindre pengar och ska bli lönsamma nästa år. Vi ligger i fas med vår prognos.”

Läs mer