Ivan Liljeqvists startup är pumpad med en halv miljard – nu gör Youtube-stjärnan megavinst i egna bolaget (och unnar sig utdelning)

Ivan on techMoraliskrypto

Ivan Liljeqvist. Foto: Press/Istockphotos.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Otroliga siffror från den svenska kryptostjärnan.

Trots att kryptovalutor har haft det tufft den senaste tiden och intresset runt dem har svalnat betydligt de senaste månaderna är intresset runt blockkedjetekniken fortfarande stekhett. 

En av den svenska kryptoscenens största stjärnor är onekligen Ivan Liljeqvist. På två år gick han från att inte kunna köpa en lunch på stan, till att ta 100.000 per sponsrat avsnitt på hans egen Youtube-kanal.

Men sedan dess har mycket vatten runnit under broarna. Inte minst ekonomiskt. I bokslutet för hans bolag Ivan Liljeqvist AB, där Youtube-kanalen, onlinekurser och föreläsningar ingår, avslöjas att omsättningen och vinsten rusar. 

Kolla bara på de här siffrorna. Omsättningen steg från 81,3 miljoner kronor till hela 361 miljoner kronor. Och vinsten gick från 38 miljoner till otroliga 197,5 miljoner. Ett minst sagt bra år för kryptokungen. 

Som förklaring till utvecklingen uppger bolaget i bokslutet att pandemin har bidragit till att efterfrågan på bolagets kurser har ökat kraftigt.

Han unnar sig också en utdelning på 11 miljoner kronor. 

I början av maj tog han in 400 miljoner till hans blockkedjebolag Moralis som han driver tillsammans med Filip Martinsson. Bolaget har utvecklat en plattform för decentraliserade appar och siffrorna från förra årets bokslut visar att omsättningen inte riktigt hade kommit igång förra året. Bolaget omsatte 860.000 kronor och gjorde en förlust på 37 miljoner. 

Läs mer