Sök

Tidigare Hövdingtoppen Fredrik Carling tar över vd-posten i Veg of Lund

Veg of Lund

Fredrik Carling och Cecilia Lindwall.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Cecilia Lindwall kallade situationen för ”ohållbar˝ – efter ett halvår lämnade hon vd-rollen.
Nu står det klart att tidigare Hövding-chefen blir den som ersätter henne på posten.

Konflikter med styrelsen låg till grund för att Cecilia Lindwall lämnade posten som vd för det hajpade foodtechbolaget Veg of Lund i december.

“Det är en ohållbar situation. Det går inte att jobba under de förutsättningarna – att styrelsen och vd är oense om hur bolaget ska drivas”, sa Lindwall till Breakit i december.

Sedan dess har finanschefen Emma Källqvist klivit upp som tillförordnad vd för potatisbolaget som förra året omsatte 2,6 miljoner kronor med en förlust på –23,6 miljoner kronor. 

Nu meddelar Veg of Lund att man har rekryterat en ny vd. Den nya foodtechtoppen är Fredrik Carling, som i tio års tid var vd för innovativa hjälmbolaget Hövding. Han lämnade den tjänsten i december och ersattes av Sofia Svensson

”Fredrik Carlings internationella bakgrund och erfarenheter som CEO för Hövding kommer att bidra starkt till Veg of Lunds fortsatta utveckling med fokus på försäljning och affärsutveckling – jag ser fram emot att arbeta tillsammans med Fredrik”, säger Håkan K Pålsson, ordförande Veg of Lund i en kommentar.

Fredrik Carling har tidigare varit vd för Diesels nordiska verksamhet. Han har också varit varumärkesansvarig globalt och i Europa för Levi Strauss, med ansvar för konceptutveckling och lansering av nya varumärken.

”Jag ser framemot att börja på Veg of Lund och bygga vidare på den start och fantastiska produktinnovation som redan finns i bolaget. Att tillsammans med en driven och kompetent organisation och styrelse etablera existerande och nya produkter globalt kommer bli en spännande uppgift”, säger Fredrik Carling om det nya uppdraget. 

Konflikten med Cecilia Lindwall är inte första gången det har varit turbulent i toppen på Veg of Lund.  

När Cecilia Lindwall utsågs till vd 2021 fick bolagets grundare och storägare Thomas Olander lämna vd-posten. Han satte sig i styrelsen, men bara någon månad senare, kom beskedet att han också lämnar styrelsen med omedelbar verkan. 

Ursprunget till bolaget hittas vid Lund universitet, eller närmare bestämt professor Eva Tornberg som nu är innovationsansvarig, styrelseledamot och största ägare i bolaget. Med hennes forskning som grund kunde Veg of Lund komma på ett sätt att blanda potatis och rapsolja och denna metod ligger som bas för bolagets produkter.

LÄS OCKSÅ: Här är 19 stekheta foodtech-bolag som vill förändra världen – uppstickarna, ägarna, siffrorna och analyserna

Läs mer