Sök

Efter uppsägningarna – förluster och fallande tillväxt för Skincity

SkincityehandelSkönhet

Pernilla Nissler, vd Skincity.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Kämpigt för den digitala hudvårdskliniken i spåren av pandemin.

Under covid-pandemin fick e-handeln en ordentlig skjuts och många aktörer slog rekord i både tillväxt och vinster. 

Ett av de bolagen i framkant var Skincity, som ökade sin nettoomsättning från 375 miljoner till 461 miljoner kronor från 2019 till 2020. Utöver e-handelstrenden gynnades bolaget av ett kraftigt uppsving i intresset för hudvård när många andra hobbies omöjliggjordes. 

Under 2021 har nu tillväxttakten sjunkit en bra bit. Från 2020 till 2021 ökade nettoomsättning till 484 miljoner, en ökning på cirka 5 procent. 

Samtidigt gjorde Skincity ett rörelseresultat på 5 miljoner kronor 2020. Detta har nu vänt till en rörelseförlust på -27 miljoner kronor. Den stora kostnadsökning har skett bland försäljningskostnaderna, som har stigit med drygt 40 miljoner kronor.

En konsekvens av det negativa siffrorna var att bolaget tidigt i år behövde varsla 25 personer, vilket motsvarar knappt 20 procent av bolaget. 

“Under 2020 påverkades Skincitys försäljning i Sverige positivt av den Covid-relaterade förflyttningen från fysiska till digitala säljkanaler. Under sommaren (2021) upplevde företaget den omvända effekten i takt med avvecklade restriktioner och ökad vaccinering. Det som också präglade det andra halvåret var en tilltagande konkurrens om e-handelskunderna, vilket påverkade såväl intäkter som marknadsföringskostnader i oönskad riktning”, förklarar bolaget i sin årsredovisning. 

Framöver räknar Skincity själva med att det kan bli kämpigt med tillväxten. 

“Bolaget räknar med en avmattning av tillväxten under 2022 som ett resultat av nämnda tilltagande konkurrens på marknaden. Fokus framåt är att allokera resurserna på bästa sätt i syfte att positionera bolaget optimalt för den postpandemiska globala marknaden”, skriver Skincity i sin årsredovisning. 

Skincity grundades av Mikael Kjellman och Annica Forsgren Kjellman. Under 2017 klev Axel Johnson-koncernen in som storägare och har varit ensam ägare från våren 2021. Sedan förra hösten leds bolaget av Pernilla Nissler, tidigare vd på Blocket.

Läs mer