Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Refurbly vill stoppa slit och släng med telefoner – backas av tidigare Teliatopp

David Lundgren Fetah. Foto: Press.

Tidigare Teliatoppen satsar på återvunna mobiler: ”Här har vi ett bolag med framtiden för sig.”

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Mobilåtervinnaren Refurbly vill utmana slit och släng-konsumtionen på telefonmarknaden och det 250.000 ton berg avfall som den skapar varje åt, framför allt i produktionen. Nu har det cirka tre år gamla bolaget tagit in 5,9 miljoner i färskt kapital via en riktad nyemission som leds av den tidigare Telia-vd:n Johan Dennelind, Jimmy Palmqvist och David Stenmarck från Epidemic Sound. Både Dennelind och Stenmarck investerade i bolaget redan förra året. 

”Det känns otroligt roligt att befintliga investerare väljer att öka sitt engagemang i Refurbly”, säger vd:n och grundaren David Lundgren Fetah.

”Vi är på väg mot något stort och ser hur vi både hjälper människa och miljö. En mobiltelefon som väger 226 gram skapar hela 86 kilo avfall vid produktion – alltså lika mycket som en fullvuxen människa.”

Johan Dennelind lämnade som vd och koncernchef för Telia 2020. Han säger i ett pressmeddelande att han föll för kombinationen att bygga bolag och samtidigt göra skillnad för miljön. 

”Här har vi ett bolag med framtiden för sig på många sätt inom ett område där jag spenderat större delen av mitt vuxna liv”, säger han. 

Refurbly säljer återvunna och renoverade mobiler med två års garanti. Kunderna får mobiler som har reparerats, fabriksåterställts, kontrollerats och testats enligt standardiserade processer. 

I samband med kapitalinjektionen lanserar bolaget en ny abonnemangstjänst. Tjänsten lanseras tillsammans med mobiloperatören Verbal. 

“Vi arbetar hela tiden med att utveckla nya system inom rekonditionering av telefoner. Att nu lansera denna lösning går helt i linje med de höga miljömål vi som land satt, och de mål vi som företag har framåt”, säger David Lundgren Fetah.

Jonas Lindgren, vd på Verbal, säger att man har arbetat fram ett koncept som är konkurrenskraftigt och miljösmart.

”Vi tror att marknaden behöver detta”, säger han. 

Refurbly föddes 2019 – när grundaren Lundgren Fetah bara var 21 år – och har det senaste året vuxit explosionsartat. 2021 omsatte bolaget 4,6 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 105.000 kronor året före. Förra årets resultat landade på –1,6 miljoner kronor. 

Flera tungviktare inom telekom har anslutit till bolaget. Sedan tidigare är Kenneth Karlberg, en av dem som byggde upp Telia Mobile och Halebop, styrelseledamot för Refurbly.

 

Läs mer