Bzzts poddtaxibilar gör en u-sväng – dubblerad omsättning och halverad förlust

Bzzt

Sven Wolf, vd Bzzt. Foto: Press

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Bzzt gör ett starkt 2021 efter att ha avslutat sin rekonstruktion under året.

Bzzt hade ett riktigt kämpigt 2020, där omsättningen sjönk med mer än 50 procent samtidigt som att bolaget gjorde en rörelseförlust på -10,9 miljoner kronor. Bolaget sattes då i en rekonstruktion. Pandemin höll på att knäcka bolaget helt.

Bolaget har en flotta av små, eldrivna fordon som kallas “podar”. Under pandemin mer än halverades persontransporterna och reklamintäkterna försvann nästan helt. 

Lösningen blev en omställning mot “instant last mile”-leveranser av restaurangmat, dagligvaror och e-handelspaket. Ofta agerar Bzzt då som en underleverantör till de större budfirmorna,

Nu står det klart att Bzzt studsat tillbaka från det tuffa pandemiåret 2020. Omsättningen i bolaget gick från 6,5 miljoner kronor 2020 till 15,9 miljoner kronor 2021– en ökning på drygt 140 procent.

Samtidigt gick rörelseförlusten från -10,9 miljoner 2020 till -4,8 miljoner kronor 2021. 

“Vid ingången av 2021 befann sig bolaget fortfarande i rekonstruktion och arbetet som påbörjades föregående år, med att anpassa verksamheten till de nya förutsättningarna på marknaden fortsatte med full kraft. Hemleveranser av resturangmat har varit drivande i den ökade omsättningen”, skriver bolaget i sin årsredovisning. 

Bzzt uppger att 2022 har startat med bra utveckling men som är något hämmad av rådande personalbrist.

Under hösten 2021 blev en finansieringsrunda på 20 miljoner kronor klar. Bland annat deltog Avito-duon Jonas Nordlander och Filip Engelbert samt Sverker Albrektson som kontrollerar Guldfynd, Albrekts guld och Hallbergs guld. 

“Bolaget har sikte på en notering. Det är inte omöjligt att tidplanen påverkas nu när vi fått in fler starka delägare”, sa Bzzts vd Sven Wolff till Breakit då.

Läs mer