Sök

Queenstreet är löjligt lönsamma – nu har Harald Mix (och Max Martin!) köpt in sig

AltorQueenstreet contentMusik

Harald Mix och Max Martin. Foto: TT / Skärmklipp / Istockphotos.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Svenska Queenstreet med grundarna Andreas Romdhane och Josef Svedlund i spetsen har växt ytterligare och fått nya storägare. I det nyetablerade bolaget Audiowell kliver Harald Mix investmentbolag Altor in och delar på ägarskapet med grundarna. Dessutom är Max Martin med och investerar i satsningen.

När vi på Breakit förra året fick ett tips om det kolla upp det hemlighetsfulla men framgångsrika svenska musikbolaget Queenstreet, så landade vi i att det antagligen var ett av Sveriges mest lönsamma bolag. Då låg omsättningen på 121 miljoner kronor – med ett rörelseresultat på hela 104 miljoner kronor. En rörelsemarginal på hela 86 procent alltså.

Bakom det lönsamma bolaget hittade vi grundarna Andreas Romdhane och Josef Svedlund. De hade under 2000-talet arbetat med artister som Kelly Clarkson, Diana Ross, Il Divo och Westlife.

Men enligt rapporter skulle duon på senare år ha börjat ägna sig åt det som har kommit att kallas för “fejkade artister”. Artister som inte existerar i verkligheten, men som har blivit väldigt framgångsrika på streamingtjänster som Spotify. 

Det var ungefär vad vi lyckades ta reda på om bolaget när vi djupdök i siffrorna i slutet av förra året. 

Fått nya storägare

Nu visar den senaste årsredovisningen att det har hänt en hel del spännande i Queenstreet under 2021 som vi på Breakit (eller någon annan) inte har lyckats snappa upp tidigare. 

För det första så ökade omsättningen i bolaget Queenstreet Content till 133 miljoner kronor. Samtidigt som rörelseresultatet steg till 106 miljoner kronor. Rörelsemarginalen var alltså fortsatt hög. 

Men det är inte allt.

I årsredovisningen framkommer också att bolaget har fått ett nytt moderbolag med namnet Audiowell. När vi undersöker vidare och ser att investmentbolaget Altor redan i maj i år meddelade att de gått in som delägare i Audiowell. Det pressmeddelandet verkar ha flugit helt under medieradarn.

Några finansiella detaljer framgår inte av Altors utskick. Däremot visar handlingar att Altor och Harald Mix via bolaget Streaming and Sync AB äger totalt 49 procent av aktierna i det nybildade bolaget. De två grundarna Andreas Romdhane och Josef Svedlund äger i sin tur 25 procent vardera genom sina respektive bolag. 

Fått med sig världsstjärnan

Framgår gör också att superproducenten Martin Sandberg, mer känd som Max Martin, även han har investerat i bolaget. Max Martin ska bidra med strategiska råd till bolaget och dess grundare, heter det. 

Totalt ska intäkterna i Audiowell, som utgörs av dotterbolagen Queenstreet, Lady in the lake music och Flumium music, uppgå till över 150 miljoner kronor under 2021. 

”Det finns så mycket kreativitet som behöver utlopp. Att komma till studion varje dag och arbeta med vårt fantastiska team av kreatörer är ren glädje.” sa Andreas Romdhane i ett uttalande i samband med affären. Där medgrundaren Josef Svedlund fyllde i:

"Nu vill vi öka takten, och det är där Altor och Max Martin kommer in. De kan hjälpa oss att skala vårt team så att vi kan fokusera på att stödja våra skapare och släppa kvalitetsmusik."

Andreas Källström Säfweräng är partner på Altor och styrelseordförande i det nya bolaget. Han sa följande om affären när Altor investerade:

"Audiowell har en fantastisk meritlista, och vi slogs omedelbart av den rena talangen som finns hos Josef och Andreas och deras nätverk av kreatörer. Vi är mycket stolta över att vårt samarbete med dem och producenten Max Martin och vi ser fram emot att vara en strategisk partner i deras framtida tillväxtambitioner.”

Läs mer