Här är notan för Nellys vd-byte – så mycket påverkas resultatet

Nelly
Kristina Lukes, lämnade nyligen vd-stolen på Nelly. Foto: Press

Kristina Lukes, lämnade nyligen vd-stolen på Nelly. Foto: Press

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Klädbolaget och e-handlaren Nelly minskar såväl omsättning och resultat under det andra kvartalet, enligt bolaget senaste kvartalsrapport.

Samtidigt avslöjas notan för vd-bytet – som tynger resultatet.

I juni kom beskedet att Nellys vd Kristina Lukes fick lämna sin post. 

Anledningen var tydlig: bolaget måste bli mer lönsamt. 

“Bolaget befinner sig i en omställningsresa och så som marknadssituationen ser ut nu måste resans hastighet öka”, sa Nellys styrelseordförande Mathias Pedersen då. 

När Nelly under fredagsmorgonen släppte sin rapport för årets andra kvartal var det samma budskap som inledde vd-ordet, signerat den tillförordnade vd:n Helena Karlinder-Östlundh

“Vår fortsatta och nu intensifierade omställningsresa mot lönsamhet innebär att vi renodlar vår kundupplevelse och samtidigt förenklar hela vår verksamhet. Vi har under första halvåret 2022 sett en svag finansiell utveckling för Nelly och en nedgång i den totala kundtrafiken, vilket tydliggör att vi inte tillräckligt ofta har levererat det vår kund vill ha på ett sätt som samtidigt genererar en långsiktigt stabil lönsamhet”, skriver hon.

Därefter följer fortsatt dyster läsning i rapporten. 

Nettoomsättningen minskade till 339,4 miljoner kronor, att jämföra med 396,7 miljoner kronor samma kvartal året innan. Det är en minskning om 14,5 procent. 

Resultatet efter skatt uppgick till minus 19,4 miljoner kronor, till skillnad från samma kvartal året innan då det landade på 7,5 miljoner kronor.

Vidare i rapporten framgår det att administrations- och rörelsekostnader ökade på grund av engångskostnader, som uppgick till 83,1 miljoner kronor. Bland kostnaderna finns bland annat prislappen för ersättningen till den avgående vd:n och ledningsgruppsmedlemmar – som landade på 10,5 miljoner kronor.

Kort efter att det flaggades för vd-bytet i början av sommaren kom bolaget med beskedet att Ludvig Anderberg kliver in som ny vd i bolaget i augusti.

Läs mer