Remente-grundaren David Brudö: "Låg och krälade på golvet"

Remente17 frågor

David Brudö, medgrundare och vd på Remente. Foto: Press

Sofia Honungsmåne

Sofia Honungsmåne

Reporter

Till vardags är han vd för Remente, bolaget bakom antiångest-appen - men den här helgen är det David Brudös tur att bli personlig i Breakits 17 frågor.

Varje vecka får du lära känna en svensk techprofil på ett mer personligt plan. David Brudö är medgrundare och vd på Remente. Han tål inte 'mycket snack och liten verkstad'-mentalitet och skulle gärna åka snowboard hela dagarna.

1. Vad sysslar du med?
“Jag är medgrundare och vd på Remente, en app som hjälper dig att balansera livet, nå dina mål och träna den mentala styrkan. Dessförinnan har jag varit med och grundat bolag som Fyndiq och Destly.”

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?
“Har svårt att tänka mig att inte göra något entreprenöriellt. Min gode vän Dan Nilsson, en av medgrundarna till Fyndiq, tycker att jag ska göra något med mina författarambitioner, så det kanske vore något. I övrigt har jag gott om idéer med varierande potential, från ett klädmärke inspirerat av entreprenörer, till Uber för provtagningar och nya affärsmöjligheter på tillväxtmarknader. Utöver det älskar jag att åka snowboard. Det hade jag lätt kunnat göra dagarna i ände.”

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?


“För mitt eget nöjes skull: När virtual reality och augmented reality möter varandra och börjar leverera spel- och interaktionsupplevelser vi inte trodde var möjliga. För samhällets skull: När digitala hälsotjänster kan förebygga olika sjukdomstillstånd på bred front.”

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?
“Personer som snackar och tycker mycket, utan att leverera.”

5. Hur mår du just nu?
“Enligt humörmätaren i vår app skattade jag mig till tre av fem. Taggar jag använt för att beskriva humöret är: tacksam, motiverad, trött (yngsta sonen fick för sig att vakna vid 5-tiden i morse).”

6. Vad är din största bragd någonsin?
“Mina barn såklart! Utöver det klyschiga svaret och att det egentligen var min fru som stod för bragden när barnen förlöstes, så är jag stolt över min förmåga att vända motgång till medgång i kombination med uthållighet. Remente föddes till exempel ur personliga motgångar och utan uthållighet och ‘jävlar anamma’ skulle inget av de bolag som jag har jobbat med, ha överlevt.”

7. Om du fick välja en annan person att leva som, vem skulle det vara?
“Jag skulle vilja befinna mig i stjärnkocken Alain Passards skor när han år 2001 beslutade sig för att radikalt ändra inriktning på sin 3-stjärniga Michelin-restaurang Aperge till att foka på grönsaker och vegetariskt framför kött. Han riskerade därmed sitt rykte, sina affärer och utmärkelser. Beskedet sände chockvågor i branschen, vilket fick både stamkunder och anställda att vända i dörren för att aldrig komma tillbaka. Vad Alain däremot satte igång var en ny trend inom fine dining som nu gör segertåg runt världen, plus att det har uppenbara hälsomässiga och miljömässiga fördelar. Jag beundrar modet och visionen i att våga ställa allt på sin spets och utmana sig själv och etablissemanget på det sätt han gjorde. Som vegetarian så uppskattar jag även hans insats för att transformera matkulturen. Utan den hade jag antagligen fortsättningsvis fått nöja mig med gurk- och tomatsallad när jag går på finrestaurang.”

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?
“Allt som demokratiserar och tillgängliggör tjänster och produkter för den stora massan. Ikea, H&M, Spotify och Skype är exempel på sådana bolag.”

9. När är du som mest produktiv?
“Omgiven av talangfulla och drivna individer som kompletterar och utmanar mig.”

10. Vilka fiktiva förebilder har du?
“Det är dött lopp mellan Deadpool och Bamse.”

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?
“I mitt eget bolag. År 2030 uppskattar världshälsoorganisationen WHO att depression kommer att vara den största globala sjukdomsbördan och idag är psykisk ohälsa den ledande orsaken till sjukskrivningar. Bolag och idéer som syftar till att folk skall må bättre mentalt genom prevention har därmed framtiden för sig. Utöver att vara ett fantastiskt affärstillfälle handlar det också om att göra världen lite bättre, på riktigt. What's not to like?”

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?
“För ett antal år sedan var jag på besök i Finland för att träffa några höjdare på Nokia som då var världens största mobiltelefonstillverkare. Vi var där för att demonstrera och sälja in en nanoteknisk lösning för att öka prestandan i deras mobiler och mötet flöt på riktigt bra. Jag kände mig så bekväm att jag började gunga på stolen och plötsligt, bam! Stolen välter och jag med den. Jag ligger och krälar på golvet och finnarna kontrar med totala stenansikten. Stämningen var hyfsat tryckt och någon affär blev det aldrig. Efter det gick det å andra sidan inte så bra för Nokia heller…”

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?
“De jag instinktivt inte vill umgås med är kanske just de som jag behöver träffa, eftersom sådana individer sätter mina egna föreställningar och fördomar på prov. Generellt tycker jag att fanboykulturen runt entreprenörer som Steve Jobs och Elon Musk är lite väl ensidig eftersom det faktum att de verkar bete sig som ‘assholes’ för att nå sina mål, nästan idoliseras. De är grymma och beundransvärda entreprenörer ja, men hur är de som medmänniskor? Är du lyckad som människa om du blir rik som ett troll men samtidigt försakar din familj? Så, kort sagt, en arrogant entreprenör/företagsledare med storhetsvansinne och brist på empati skulle jag inte vilja fira något med.”

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?
“Mobiltelefon och ett par ljudisolerande hörlurar.”

15. Vad är utmärkande för folk du gillar att umgås med?
“De är ödmjuka, drivna, prestigelösa samt vågar tänka och agera utanför ramarna.”

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst haft?


“Det är inte en egenskap, men jag skulle vilja kunna programmera. Eftersom jag jobbar med utveckling av appar och digitala tjänster hade det inte varit fel att förstå koden vi utvecklar eller ännu bättre, kunna koda lite själv.”

17. Hur skulle du helst dö?
“Med vetskapen om att jag gjort någon form av positiv skillnad i världen, även om det bara är för några få.”

Läs mer