Svenske Oskar Hjertonsson tar in 55 miljoner till sitt Cornershop

Creandum Cornershop Mexiko
Svenske Oskar Hjertonsson tar in 55 miljoner till sitt Cornershop

FOTO: Flickr/Paloma Baytelman

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Riskkapitaljätten Accel och svenska Creandum investerar i en app som låter folk i Chile och Mexiko slippa gå till mataffären.

I rundan deltar också Jackson Square Ventures och det mexikanska riskkapitalbolaget AIIVP.

Bakom Cornershop står den svenske vd:n och medgrundaren Oskar Hjertonsson, som inte är särskilt känd här på hemmaplan.

Han har tidigare varit med och grundat startupen Needish, en tjänst som lät privatpersoner och företag lägga upp förfrågningar på internet om vad de ville ha hjälp med - i princip oavsett vad för sorts hjälp som helst - förfrågningar som andra sedan fick svara på.

Bolaget blev en stor succé i Chile och såldes 2010 till rabattbolaget Groupon. Oskar Hjertonsson blev sedan chef för Groupons latinamerikanska verksamhet.

Hans nya bolag Cornershop är en app som gör det möjligt att beställa mat från butiker i Chile och Mexiko, på ett lite annorlunda sätt än den metod som Mathem och Mat.se använder i Sverige.

Uppdatering: Oskar Hjertonsson har nu återkommit till Breakit via mejl. Han beskriver Cornershops modell på följande vis:

"Vi har inga lager. Vi har anställda som går till butiker/kedjor och handlar åt våra kunder. Vi låter våra kunder välja produkter från en eller flera matvarubutiker/kedjor", skriver han och fortsätter:

"För de butiker/kedjor där vi är samarbetspartners tar vi en provision och vår kund betalar lika mycket som i butiken/kedjan. För de butiker/kedjor där vi INTE är partners, lägger vi till en service-fee på varje produkts pris, som vår kund betalar".

Modellen påminner således om amerikanska Instacart.

Oskar Hjertonsson vill inte avslöja några hårda siffror för Cornershop men berättar att bolaget hittills har lanserat i städerna Mexiko City, Monterrey, Guadalajara i Mexiko samt Santiago i Chile.

På frågan om hur det kom sig att han började driva bolag i Latinamerika svarar han:

"Det började med backpacking efter gymnasiet... ".

Läs fler artiklar
LÄS MER