Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Under press – tvingas sänka värderingarna på onoterat med 30 procent

Georgi Ganev, vd Kinnevik Foto: TT

Substansvärdet sjönk med 10 procent i senaste kvartalet – men de onoterade bolagen sjunker ännu mer.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Investmenbolaget Kinnevik, som är storägare i bland andra Mathem och Budbee, kommer med sin rapport för det andra kvartalet på måndagsmorgonen. Vd Georgi Ganev målar upp en rejält dyster bild av läget för de onoterade bolagen:

”Det är sannolikt att det kraftigt försämrade marknadsklimatet kommer ha en negativ påverkan på de mindre motståndskraftiga bolagen i vår portfölj”, skriver han i rapporten och berättar samtidigt att värdet på varje enskilt onoterat bolag skrivits ner med omkring 30 procent.

Flera bolag har kapitalbehov

Substansvärdet för hela Kinnevik, där också noterade bolag som Tele2 ingår, föll med 10 procent  i kvartalet.  Vid utgången av juni uppgick det till 61,1 miljarder kronor eller 218 kronor per aktie.

”Efterdyningarna av pandemin med inflationstryck, störningar i leverantörskedjor och stigande räntor, vilka förvärrats av kriget i Europa, har satt stor press på värderingarna av tillväxtaktier”, skriver Georgi Ganev i rapporten.


Han ger också en bild av hur kapitalbehovet ser ut för företagen i Kinneviks portfölj:

”Vi bedömer att bolag som motsvarar närmare 50 procent av våra onoterade investeringar har finansiering som räcker till minst 2024 eller till lönsamhet, och mindre än 10 procent har en kassa som tar slut under 2022".

Läs mer