Theranos grundare riskerar att uteslutas från branschen i två år

Theranos
 Theranos grundare riskerar att uteslutas från branschen i två år

Foto: Steve Jennings/Getty Images for TechCrunch.

Sara Lindmark

Reporter

Techmiljardären Elizabeth Holmes har anklagats för fusk med blodtester. Nu riskerar hon ett hårt straff från amerikanska myndigheter.

Theranos som grundades av Elizabeth Holmes 2003 är ett av de mest omdiskuterade medicinteknikbolagen i Silicon Valley. Via ett stick i fingret kan bolaget enligt egen utsago identifiera såväl kolesterolnivåer som cancer. Totalt rör det sig om 240 olika blodtester.

En rad riskkapitalbolag har hittills investerat mer än 400 miljoner dollar i bolaget, och Theranos värderas numera till 9 miljarder dollar.

Den senaste tiden har allt fler frågetecken riktats mot Theranos och dess metoder. Wall Street Journal har talat med anställda som uppger att tekniken bara har testats på ett fåtal av de blodprover som man säger sig kunna hantera och identifiera.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har hittills bara godkänt bolagets herpes-test. Theranos har ansökt om godkännande för fler tester, men de ansökningarna är inte färdiggranskade.

Nu vill federala hälsoregulatorer stänga ute Elizabeth Holmes från blodtest-branschen under minst två års tid, uppger Wall Street Journal. Anledningen är att bolaget inte har lyckats åtgärda det som regulatorerna har bedömt som “betydande problem” vid laboratoriet i Kalifornien.

WSJ har tagit del av ett brev daterat den 18 mars, författat av The Centers for Medicare and Medicaid Servides (CMS). Myndigheten skriver bland annat att man planerar att återkalla laboratoriets licens och förbjuda ägarna, däribland grundaren Elizabeth Holmes och ordföranden Sunny Balwani, från att äga eller driva något som helst blodlabb under minst två års tid. Detta skulle också innefatta Theranos andra labb som ligger i Arizona.

Bolaget har fått tio dagar på sig att ge CMS bevis på att varför sanktionerna inte bör införas. Theranos har redan svarat och myndigheten utvärderar det just nu, skriver WSJ.

Läs mer

Bambuser var spekulant på Hero – som sedan Klarna köpte upp i stället

Elizabeth Holmes lurade alla – nu kommer HBO-dokumentären "The inventor"

Toppchefen Knut Frängsmyr lämnar Klarna – sitter på stort aktieinnehav

Läs fler artiklar
LÄS MER