Sök

Christopher Beselin sålde Vietnams Amazon till Alibaba – nu cashar doldisen in i ny miljardaffär

Endurance CapitalFrame-handel

Christopher Beselin och hans team på Intrepid.

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Tidigare Kinnevik-höjdaren Christopher Beselin säljer sitt e-handelsbolag i Sydostasien för en hisnande summa.

“Vi är nöjda på alla sätt och vis”, säger han till Breakit.

Christopher Beselin har ett par händelserika år bakom sig. 28 år gammal anställdes han av Kinnevik för att bygga upp Vietnams motsvarighet av Amazon, Lazada.vn. På bara fyra månader hade han rekryterat 300 anställda. Efter drygt två år, hösten 2014, såldes “bebisen” till Alibaba för 3,5 miljarder dollar.

Men svensken blev inte sysslolös. Han har haft fullt upp med att driva två investmentbolag – Endurance Capital och Fram – och dessutom lanserat Intrepid, en e-handelsplattform som representerar globala varumärken på stora e-handelsmarknadsplatser i Sydostasien. 

LÄS MER: Han är svensken bakom Vietnams Amazon - värderas till 10 miljarder

Nu har Christopher Beselin slagit till med en storaffär, när Intrepid säljs till den brittiska dataanalysfirman Ascential för cirka 2,6 miljarder kronor. Pengarna innebär en kontantbetalning om 600 miljoner kronor och med uppskjutna köpeskillingar som betalas under fyra år, som är beroende av att Intrepid når vissa finansiella mål. Bolaget startades 2017 i Singapore av Christopher Beselin, som idag är styrelseordförande, och Jasper Knoben, vd.

Tog in pengar förra året

I juni 2021 reste bolaget drygt 116 miljoner kronor i en serie B-runda som leddes av Mirabaud Asset Management. Intrepid omsatte nära 200 miljoner kronor med en förlust på drygt 47 miljoner kronor. Bolaget har 480 anställda i sex länder och bland kunderna finns exempelvis Samsung och Under Armour.

“Vi är nöjda på alla sätt och vis. Vi har lagt mycket fokus på att hitta en långsiktig strategisk partner där vårt bolag passar in bra. Det är lite liknande när Alibaba köpte Lazada – vi kombinerar två bolag i samma bransch, men som saknar geografiskt överlapp i vår region. Intrepid har delvis en europeisk ledningsgrupp, och rent generellt är passformen med Ascentials team kulturellt mycket stark”, säger Christopher Beselin till Breakit.

Hur stor ägarandel hade du?
“Jag kan bara bekräfta att vi reste kapital i fjol, resten får jag dessvärre inte gå in på.”

Både Christopher Beselin och Jasper Knoben kommer att vara kvar i företaget i den nya konstellationen.

Där satsar han sina slantar

Hjärteområdena för Christopher Beselins investeringar är idag tidiga techbolag, (gärna väldigt tidiga) inom Fram, eller övermogna börsnoterade så kallade “deep value cases” inom Endurance Capital. Det sistnämnda har han tagit med sig från Cevian.

“Jag kikar på traditionella industrier, som offline-retailers, eller ett vattendistributionsbolag, för att nämna några exempel. De får gärna vara så pass mogna att de blivit överdrivet komplexa, med många verksamheter under samma tak, utan riktiga synergier som då bara bygger kostnader. Detta skapar ofta rabatt på aktiekursen.

Vill du veta mer om Christopher Beselins affärer, varför han gillar börskaoset och fascineras av polarforskare? Missa inte vår helgintervju med supersvensken.

Läs mer