Sök

Svenska VR-pionjären Resolution Games dubblar intäkterna och massanställer

Resolution GamesspelbranschenVR

Resolution Games grundare Martin Vilcans, Tommy Palm och Paul Brady. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Stockholmsbaserade Resolution Games visar upp en kraftig tillväxt för 2021 och passar även på att avslöja ett nytt förvärv. I år har spelutvecklaren planer på att fortsätta växa kraftigt – där de planerar att anställa över 200 personer vid slutet av 2022.

Den svenska spelutvecklaren Resolution Games har hittat sitt segment i det växande, men än så länge smala, segmentet av spel som utgörs av virtuell (VR) och förstärkt verklighet (AR). Och hittills har det gått väldigt bra för det Stockholmsbaserade bolaget.

Sedan starten 2015 har Resolution Games visat en stadig tillväxt och de senaste tre åren  har bolaget också visat upp en lönsam tillväxt. 

Så var fallet även för fjolåret. Det visar nya siffror som bolaget presenterade under torsdagen.

Totalt omsatte Resolution Games 111 miljoner kronor under 2021. Det är en fördubbling mot omsättningen på 55 miljoner kronor året innan och spelstudion lyfter bland annat fram att intäkterna från konsumentförsäljningen ökade kraftigt under året. Bolaget har också intäkter från samarbeten med olika företag.

Några exakta resultatsiffror redovisas inte, men bolaget ska ha varit lönsamt även förra året. 

“Som en tidig ledare inom VR-spel har vi haft möjligheten att lära oss vad som fungerar bäst för uppslukande spel och vad som inte gör det”, säger Tommy Palm, grundare och vd för Resolution Games och fortsätter.

“Vi har en unik position att använda de lärdomarna för att utforska nästa generations teknik, vilket inkluderar både blandad och förstärkt verklighet. Eftersom att försäljningen av VR-headset verkar fördubblas varje år, samtidigt som nästa generations förstärkta och blandade verklighet står för dörren, så befinner vi oss i en tid där tidiga initiativtagare kommer att vara de som definierar vilka som kommer att bli nästa generations spel.”

Intäkterna var inte det enda som ökade för Resolution Games under fjolåret. Antalet anställda ökade med 55 procent till totalt 108 personer. Rekryteringarna har sedan fortsatt och i skrivande stund ska 158 anställda arbeta för Tommy Palms spelstudio. 

Under året planerar Resolution Games att anställa över 200 personer. 

Resolution Games tog in över 200 miljoner kronor i nytt kapital förra året. I den nyemissionen investerade bland annat Qualcomm och Bitkraft. Sedan tidigare har även aktörer som Google, Mizmaa, GP Bullhound, Creandum, Bonnier Ventures och familjen Knussons investeringsbolag Knutsson holding investerat. 

Under november månad förra året slog Resolution Games också till med ett förvärv av Linköpingsbolaget Zero Index. En liten spelutvecklare med endast fyra anställda vid tidpunkten för förvärvet. Nu avslöjar bolaget att de har genomfört ytterligare ett förvärv i form av Stockholmsbolaget Zenz VR, någon köpeskilling presenteras däremot inte.


Ett dotterbolag kallat Resolution Games Inc har också startats i Austin i Texas och leds av medgrundaren Paul Brady.

Resolution Games grundades 2015 av ​​Tommy Palm, Martin Vilcans och Paul Brady.

Läs mer