Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annie Lööf utmanar Damberg - begär riksdagsdebatt om optioner

Artikel bild
Annie Lööf, partiledare (C). Foto: Johan Jeppsson

Förre näringsministern Annie Lööf utmanar sin efterträdare Mikael Damberg i en riksdagsdebatt om optionsförslaget.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

Efter det mycket omtalade öppna brevet från Spotify till regeringen tar nu Centerpartiets partiledare bladet från munnen.

“Spotifys besked är väldigt alarmerande. Bolaget är en viktig symbol för startupsektorn och ekosystemet runt. Nu måste vi gå från ord till handling innan Spotify motvilligt flyttar sitt huvudkontor”, säger Annie Lööf.

Centerpartiet har nu skickat in en begäran om en debatt i riksdagen med näringsminister Mikael Damberg. Annie Lööf vill diskutera vilka åtgärder regeringen vidtar för att hålla kvar startupbolag i Sverige. Hon vill behandla både bostadsproblemen och programmering i skolan men huvudpunkten blir optionsutredningsförslaget som nu är ute på remiss.

Hur tycker Centerpartiet att optionsreglerna borde se ut?

“Centerpartiets principiella uppfattning är att det ska skattas som kapital. Sedan finns det EU-regelverk som man måste förhålla sig till. Vi måste få återkomma till detaljerna men vi tycker generellt att utredarens förslag är alldeles för snävt”, säger Annie Lööf.

Vi har tidigare skrivit mer utförligt om hur förslaget ser ut. Annie Lööf vänder sig huvudsakligen mot att utredaren begränsar de enklare reglerna till bolag under en viss storlek och ålder. Annie Lööf är också kritisk till att särskilda regler sätts upp för fintechbranschen. En närmare granskning av förslaget visar dock att det nya regelförslaget innefattar vissa fintechbolag.

Många inom startupvärlden har varit kritiska mot optionsförslaget och flera röster har hintat om att förslaget är så dåligt att det kan slängas i papperskorgen. Annie Lööf tror dock att det är bättre att vidareutveckla utredarens förslag än att börja om.

“Vi vet av erfarenhet att det är tidsödande att starta en helt ny utredning. Det finns tid att utveckla det liggande förslaget innan regeringen går vidare med det. Det viktigaste, som vi ser det, är att ändra beskattningsformen från inkomst till kapital och att ändra när det beskattas”, säger hon.

Du har själv varit näringsminister innan Mikael Damberg. Om det är så bråttom att agera, varför har det inte hänt något tidigare?

“Det är ingen hemlighet att Centerpartiet var ensamt om att driva frågan om personaloptioner i Alliansregeringen. Det var vi som tillsatte den här utredningen mot slutet av min tid som minister. Jag skulle gärna se att det gick fortare men då måste flera driva på. När det nu finns det ett utredningsresultat måste det utvecklas för att anpassas till verkligheten så att bolag kan använda det.”

Läs mer