Så mycket investerar Zennström och EQT i finska restaurangappen

WoltEQT Ventures

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Wolt får in mångmiljonbelopp inför Stockholms-lanseringen.

Breakit har tidigare avslöjat att Wolt, med hjälp av kapital från EQT Ventures, är på väg in på den svenska marknaden.

Nu bekräftar bolaget uppgiften - samt att man totalt tar in 90 miljoner kronor i kapital.

Lanseringen sker under fredagen och innebär att Stockholm får ytterligare en tjänst för hemleverans av restaurangmat, vid sidan av Foodora, God Smak, Aptit och Waitress.

Förutom EQT:s nya techfond finns även Niklas Zennström och Supercells vd Ilkka Paananen med bland investerarna.

"Vi kunde helt ärligt inte ha tänkt oss några bättre investerare på hela planeten än just de vi nu fått".

“EQT Ventures är på långa vägar det mest intressanta som hänt på riskkapitalområdet i Europa på länge", säger Wolts vd och medgrundare Miki Kuusi.

Han är något av en techkändis i Finland och har bland annat varit vd för startupeventet Slush, under en tid då det gått från 300 till 15.000 deltagare. 

I Finland har Wolt i nuläget 100.000 användare och över 450 restauranger knutna till sig.

Hur bolaget skiljer sig från konkurrenterna är en fråga som Miki Kuusi får ofta:

“Mitt svar blir oftast att du måste prova själv för att ta reda på det. Vi har byggt något som vi själva saknade, målet har varit att göra det så enkelt och användarvänligt som möjligt”.

“Du ska veta vad som händer med din beställning, hur lång tid det tar och var den befinner sig. Du kan följa med i varje steg på vägen", säger han.

Wolt är inte lönsamt i Finland ännu, utan fokus är på tillväxt - som enligt bolaget varit 10-15 procent per vecka sedan start i Helsingfors förra våren.

Wolt finns enbart som app, och det går både att beställa hemleverans och avhämtning. Om du vet vad du vill ha tar det enligt Miki Kuusi fem sekunder att göra en beställning.

Betalning sker via appen och maten körs ut med cykel, moped eller bil beroende på hur stor ordern är. Leveranstiden är oftast runt 30 minuter från beställning.

Till en början levererar Wolt på Östermalm, Kungsholmen, Vasastan, Norrmalm och Gamla Stan i Stockholm. Inom kort läggs Södermalm till och sedan är planen att även leverera till närförort.

Längre fram i vår kommer man också lansera i ytterligare skandinaviska städer.

Hur planerar ni att bli lönsamma?

“Priset för användaren är alltid detsamma som på restaurangen. Om du beställer hem tillkommer en leveransavgift på 49 kronor. Restaurangerna betalar en transaktionsavgift till oss, som vi drar av från kostnaden för maten”.

“Hittills har fokus legat på att bygga en bra produkt. Nu när vi har gjort det har vi gått in i en expansionsfas, det är också därför vi har tagit in det här kapitalet”, säger Miki Kuusi.

I nuläget har Wolt avtal med ett 30-tal restauranger i Stockholm, däribland Taverna Brillo, Beijing 8 och Juiceverket. 

Läs mer