Sök

Bekräftat: Northvolt får in nya miljarder

NorthvoltBatterier

Peter Carlsson, Northvolt. Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Northvolt bekräftar Breakits uppgifter om nya miljarder.

Ska finansiera den fortsatta expansionen genom konvertibler.

I måndags kunde Breakit avslöja att Northvolt höll på att stänga en finansieringsrunda och nu på tisdagsmorgonen kom bekräftelsen. 

Batteribolaget ger konvertibler till ett värde om 1,1 miljarder dollar, en summa som motsvarar cirka 11,5 miljarder kronor baserat på rådande valutakurs (något lägre än den information som Breakit hade snappat upp om cirka 13 miljarder kronor). 

Konvertibler är ett slags skuldebrev som vid en viss tidpunkt och till vissa villkor kan omvandlas till aktier. Vilka villkor som gäller i det här fallet framgår inte av Northvolts pressmeddelande.

Northvolt berättar däremot vilka aktörer som via konvertibeln skjuter till pengar. Det handlar bland andra om pensionsförvaltaren AMF, vissa av AP-fonderna, norska pensionsbolaget ATP, den skotska fondförvaltaren Baillie Gifford, Folksam och största ägaren Volkswagen. Dessutom finns exempelvis Swedbank Robur och grekiska Olympia Group med på listan och så vitt Breakit känner till finns inte dessa med på Northvolts nuvarande ägarlista.  

“Vi är stolta och tacksamma för stödet och förtroendet från dessa investerare och samarbetspartners i världsklass. Vi kommer fortsätta att jobba hårt för att leverera på löftet vi har gett dem – att bygga världens grönaste batterier”, säger Northvolts vd Peter Carlsson i pressmeddelandet. 

Han säger även att konsumenternas efterfrågan på elbildar och politikernas beslut på området har skapat “en perfekt storm” för elektrifiering. Pengarna ska användas till att ytterligare expandera bolagets produktion. Bolaget har en stor fabrik i Skellefteå, planerar att bygga en ny anläggning i Göteborg tillsammans med Volvo Cars och bygger en tredje så kallad gigafabrik i norra Tyskland. Dessutom ska ett pappersbruk i Borlänge göras om till en fabrik som går under namnet Nothvolt Fem. 

I och med konvertiblerna har Northvolt tagit in sammantaget 8 miljarder dollar, eller nästan 83 miljarder kronor, i aktiekapital och skuld. 

LÄS MER: Därför slutade Northvolts Peter Carlsson på Tesla: "Det gjorde att Elon förstod"

Läs mer