Sök

Källor: Klarnas värdering slaktas med 85 procent – gamla ägarna på väg att rädda rundan

Klarnafintech

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna. Foto: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nya uppgifter på fredagskvällen om fintechjättens finansiering.


Det är ansedda Wall Street Journal som, med hänvisning till personer med insyn, uppger att Klarna är på väg att få in 650 miljoner dollar eller motsvarande 6,7 miljarder kronor i en nyemission. Tidningen poängterar dock att transaktionen inte är helt klar och fortfarande kan falla.

Värderingen formligen slaktas på Klarna om finansieringsrundan blir verklighet. I juni förra året värderades Klarna till 45,6 miljarder dollar. Nu ligger värderingen på 6,5 miljarder dollar – ett värderingsras på hela 86 procent.

En annan intressant datapunkt är att det är Klarnas nuvarande ägarskara, med riskkapitalbolaget Sequoia i spetsen, som ska täcka merparten av nyemissionen. Det indikerar att intresset från andra potentiella investerare varit svagt.

Rejäl utspädning väntar

De nuvarande ägarna som inte täcker sina andelar i denna finansieringsrunda kommer också att bli kraftigt utspädda och alltså minska sin ägarandel av bolaget.

I mitten av maj uppgav Wall Street Journal, även då med hänvisning till källor, att Klarna försökte få in runt 10 miljarder kronor till en värdering på 300 miljarder kronor. Men nu har alltså värderingen sjunkit till knappa 70 miljarder kronor och beloppet som ska tas in är 6,7 miljarder kronor istället för 10 miljarder kronor.

I ett mejl till SvD kommenterar Filippa Bolz, pressansvarig vid Klarna, att ”WSJ:s uppgifter är spekulation och inte bekräftade”.

Läs mer