Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Efter succén med Shift – nu blir Deqa Abukar riskkapitalist (backas Pär-Jörgen Pärson)

Från vänster: Pär-Jörgen Pärson, Deqa Abukar

Efter framgångarna med Bling och Shift drar nu Deqa Abukar igång en vc-fond som ska investera i entreprenörer som annars inte skulle få tillgång till kapital.

“Det är investeringar med hög risk men också väldigt hög potential”, säger Deqa Abukar.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

I början av 2021 drog vi på Breakit tillsammans med Bling med Deqa Abukar i spetsen igång initiativet Shift.

Bakgrunden var en Breakit-granskning som visade att knappt en procent av kapitalet från Sveriges största riskkapitalbolag investerades i startups med rötterna i förorten. Samtidigt hamnade 70 procent av kapitalet i bolag med adress innanför Stockholms tullar.

Det blev en succé – med tusentals sökande entreprenörer, och ett tiotal bolag som har säkrat investeringar från tunga investerare under de första två åren.

Nu ska Deqa Abukar dra igång nästa projekt – en vc-fond på totalt 30 miljoner kronor. Fonden, som går under namnet Bling Capital, ska satsa på bolag i ett väldigt tidigt stadie, så kallad “pre-seed”. Investeringsbeloppet kan uppgå till runt 1 miljon kronor. Grundarteamen ska bestå av personer från underrepresenterade grupper, vilket exempelvis kan handla om kön, etnicitet eller uppväxtområde. 

“Det är investeringar med hög risk men också absolut störst potential enligt oss. Vi kan komma in i stadiet efter ‘family, friends & fools’, men också göra investeringar i personer med grymma idéer som saknar familj och vänner som kan gå in med pengar”, säger Deqa Abukar. 

Fonden ska startas tillsammans med Adnan Yousuf, som också var med och grundade Bling med Deqa Abukar. Organisationen jobbar med att skapa fler entreprenörer i områden och grupper som inte vanligtvis söker sig till företagande. 

“Via Bling har vi ju en väldigt bra tillgång till och kontakt med entreprenörer att investera i och också stor erfarenhet av att stötta och utveckla deras verksamheter”, säger Deqa Abukar.

Vad innebär det här för Shift? 

“Jag vill vara väldig tydlig med att det här inte påverkar Shift! Däremot har Shift spelat en stor roll i att vi drar igång fonden nu. Problemet som vi har velat lösa med Shift har ju varit att lösa snefördelning av kapital och det här är ytterligare ett verktyg för att kunna göra det”. 

Halva fonden stängd

Det är några riktiga tungviktare som hittills har investerat i fonden. Pär-Jörgen Pärson på Northzone och Johan Karlsson, vd på fastighetsbolaget Slättö, har tillsammans gått in med 15 miljoner kronor och därmed är det alltså ytterligare 15 miljoner som ska in innan stängning. 

“De har varit ett jättestöd i hela processen. Ändå från början har de suttit med vid ritborden och varit med i hela processen kring hur fonden ska utformas. Vi har en jättebra pipeline av bolag och erfarenhet av att stötta entreprenörer men de kommer in med stor kunskap och erfarenhet om själva investera det som vi inte har någon bakgrund ifrån. Vi kompletterar varandra väldigt bra”, säger Deqa Abukar. 

Deqa Abukar menar att det är tydligt att en investering i underrepresenterade entreprenörer inte är någon välgörenhet.

“Det finns en korrelation mellan jämlikhet i form av kön och etnicitet i ett bolag och vinsten som bolaget gör. Forskningen visar väldigt tydligt att vinsten är bättre i bolag med mer mångfald”. 

Läs mer