Sök

Axel Johnson säljer Åhléns – Ur & Penn-ägaren tar över

Åhlense-handelägare

Mia Brunell Livfors och Ayad Al-Saffar. Foto: Press

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Det klassiska varuhuset Åhléns säljs efter 34 år inom Axel Johnson-koncernen. Redo att ta över det förlusttyngda bolaget är den syriske entreprenören Ayad Al Saffar som bland annat äger Ur & Penn.

Axel Johnson-ägda Åhléns, med 47 varuhus runt om i Sverige, säljs nu till en ägarkonstellation ledd av Ayad Al-Saffar. Han driver idag Axcent of Scandinavia, som är huvudägare i smyckeskedjan Ur & Penn. I samma veva tar Ayad Al-Saffar över vd-posten från Åhléns nuvarande vd Annica Hagen.

Koncernen har haft en optimistisk framtidsplan om att bli Sveriges ledande e-handlare och har satsat mycket på att dra kunderna dit, men har en lång väg att gå innan man når dit. När Annica Hagen tog över som vd förra året sa hon att de ligger på 20 procent i intäkter från e-handeln idag.

Prislappen för affären är okänd. Dotterbolagen Åhléns Outlet och Designtorget ingår i köpet.

Vi har varit djupt engagerade ägare i Åhléns i 34 år och bolaget och medarbetarna har en särskild plats i vårt och vår ägarfamiljs hjärta. När vi nu lämnar som ägare så gör vi det med övertygelsen att de nya ägarna kommer att ägna full fokus åt att utveckla bolaget med sikte på långsiktig ekonomisk bärkraft”, säger Mia Brunell Livfors, vd för Axel Johnson, i en kommentar.

Åhléns har flera tuffa år bakom sig och har gått med förlust sedan 2015. Förlusten för 2021 uppgick till -152 miljoner kronor, och präglades av restriktioner för fysiska varuhus. De har dessutom fått slå igen en hel del.

Affären förväntas bli klar i augusti, under förutsättning att relevanta myndigheter säger ja.

Läs mer