Sök

Axel Arigato når halv miljard efter internationell rusning

Axel Arigatosneakers

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

En kraftig försäljningsökning utanför Europa ligger bakom Axel Arigatos kraftigt ökade försäljning under fjolåret. Enligt bolaget har även 2022 börjat bra.

Det svenska sneakersmärket Axel Arigato har blivit en riktig braksuccé som säljer väldigt många skor varje år. Och de fortsättar att öka år efter år. Det står klart när Breakit har bläddrat i den helt färska årsredovisningen som precis landat på Bolagsverket.

Med ytterligare ett år bakom sig har Axel Arigato, med grundarna Albin Johansson och Max Svärdh i spetsen, ökat omsättningen med hela 41 procent. Det tar bolagets intäkter från 293 till 496 miljoner kronor. Tillväxten sker inte heller på bekostnad av resultatet, som ökar från 11,8 till 36,3 miljoner kronor.

Både den egna e-handeln och försäljningen via återförsäljare ska ha ökat.

“Bolaget har fortsatt att investera i tillväxt genom investeringar i marknadsföring och egen personal som utvecklar företagets produkter och varumärke”, skriver bolaget om fjolåret.

Nu vill Axel Arigato fortsätta satsa på de egna butikerna. 

“Under de kommande åren planerar bolaget att etablera fler butiker och utöka butikskedja, främst i Europa och USA. Samtidigt görs investeringar i personal och marknadsföring för att driva tillväxt och etablera varumärket världen över”, går det att läsa i årsredovisningen.

Enligt Axel Arigato själva ska tillväxten också ha fortsatt under 2022. Där onlineförsäljningen under de första månaderna ska ha ökat med tvåsiffriga tillväxtsiffror. 

Bolaget skriver också att de har stoppat sin försäljning i både Ryssland och Vitryssland efter invasionen av Ukraina. 

Framgår gör också att försäljningen i Sverige ligger på närmare 60 miljoner kronor. Samtidigt som resten av Europa står för 198 miljoner kronor i intäkter. I “övriga världen” har Axel Arigato intäkter på 238 miljoner kronor. Det är i övriga världen som den stora tillväxten har skett, den försäljningen låg bara på 48 miljoner kronor under 2020.

Medeltalet anställda har ökat från 34 till 50 personer.

Under 2020 blev Eurazeo ny storägare i Axel Arigato efter en investering på över en halv miljard kronor.

Läs mer