Sök

Abortbeslutet i USA leder till appstorm – Natural Cycles jobbar på helt anonym tjänst: “Fått högsta prioritet”

Natural Cycles

Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl. Foto: Press.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Upphävandet av aborträtten i USA har lett till stora frågetecken om hur säkra mensapparna som finns egentligen är och om datan kan användas mot kvinnorna som använder apparna i olika rättsfall.

Nu arbetar den svenska preventivappen Natural Cycles på en helt anonym tjänst.

"Det är vårt ansvar som att se till att våra användare känner sig trygga med att dela känsliga data med oss”, säger vd:n och medgrundaren Raoul Scherwitzl till Breakit.

Det är antagligen få människor som har missat nyheten om att högsta domstolen i USA nyligen har röstat för att upphäva Roe mot Wade. Domslutet gav kvinnor i USA rätt till abort och upphävandet gör det möjligt för delstaterna att i högre grad själva lagstifta kring aborter. Det ledde genast till att flera delstater instiftade lagar som kraftigt inskränkte aborträtten.

Beslutet har inte bara skapat rubriker i USA, det har också väckt både ilska och rädsla hos människor som värnar om aborträtten.

Samtidigt som den stora nyheten har varit upphävandet av Roe mot Wade så har en annan fråga cirkulerat flitigt i sociala medier de senaste månaderna. Nämligen vilken data som lagras av olika mensappar, hur den lagras och om datan skulle kunna krävas ut och användas som bevis mot kvinnor i rättsfall som rör aborter.

Diskussionerna har även lett till upprop om att se över och radera appar som Flo och Clue i jakten på det säkraste alternativet. Techcrunch rapporterar också om att nyheterna har lett till att många användare har bytt mensappar under den här perioden.

Några som också har påverkats av diskussionerna är det svenska preventivbolaget Natural Cycles. Bolaget skriver bland annat på sin sajt att de har fått frågor från användare i USA om hur de säkerställer att datan är säker. 

Var förberedda på beskedet

Raoul Scherwitzl, medgrundare och vd på Natural Cycles, säger i ett uttalande till Breakit att bolaget redan innan hade förberett sig på det här beskedet.

“Redan innan beskedet från USA:s högsta domstol kom arbetade Natural Cycles som om Roe mot Wade hade upphävts. Vi kommer inte bara göra allt vi kan för att skydda våra användares data från att användas i eventuella rättsliga processer, vi finns också där för de användare som har frågor kring hanteringen av deras data. Det är vårt ansvar som att se till att våra användare känner sig trygga med att dela känsliga data med oss”, säger han.

I ett mejl till Breakit skriver också Agnes Ahlquist, pressansvarig för Natural Cycles i Sverige, att bolaget “alltid har tagit dataskydd på största allvar” och att de nu arbetar på ytterligare lösningar för att ta fram en ny anonym tjänst.

“Vi arbetar dessutom med att ta fram en helt anonym upplevelse för våra användare och detta har nu fått högsta prioritet. Det är en ganska omfattande teknisk uppdatering och just nu kan vi inte gå in på några detaljer om hur detta kommer att fungera. Målet är dock att ingen - inte ens vi på Natural Cycles – ska kunna identifiera användare”, skriver hon.

Kan du förklara lite mer hur data som samlas in av Natural Cycles inte löper risk att kunna användas i rättsliga fall? 

“Vi arbetar nära vårt team av jurister för att förstå och hantera situationen. Vi är fast beslutna att aldrig lämna ifrån oss personliga och känsliga data. Vår produkt är en reglerad medicinteknisk produkt som lyder under GDPR och vi har också egna, omfattande dataskyddsrutiner på plats.”

Det finns möjligheter för techbolag att bestrida stämningskrav på att data ska lämnas ut. Men enligt sajten Protocol lämnar techbolagen i USA ändå ut information om sina användare i omkring 80 procent av fallen.

Läs mer