Netflix vill börja producera egna serier – helt på svenska

Breakit - Netflix vill börja producera egna serier – helt på svenska

Bild: TT/Paul Sakuma

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Glöm "House of cards" – nu vill Netflix börja producera tv-serier på svenska.

Den amerikanska video on demand-bolaget Netflix har de senaste åren skördat stora framgångar. Genom att erbjuda sina kunder obegränsad tillgång till ett stort antal tv-serier och filmer mot en fast månadskostnad har bolaget lyckats attrahera över 75 miljoner kunder globalt.

En del av framgångarna bygger på att Netflix producerar exklusivt material, det vill säga serier som du enbart kan se om du har Netflix och som Netflix äger rättigheterna till. Exempel på detta är tv-serier som House of Cards, Orange is the new black och Narcos.

Nu kan Netflix vara på väg att ta sitt koncept till Sverige.

I en intervju med SVT:s kulturnyheterna säger bolagets vd Reed Hastings förvisso att man inte har några konkreta planer på att börja producera serier specifikt på den svenska publiken. Men enligt SVT har flera producenter kontaktas av strömningsföretaget med uppmaningar om att skicka in idéer om svenska serier.

”De ber att få förslag inskickade till sig, sedan ska de väl processa det i vår och i höst för att kunna beställa förproduktion nästa år, vad jag förstår”, säger Piodor Gustafsson, producent för bland annat kommande filmen ”The Snowman”.

Har du själv varit i kontakt med Netflix?

”Ja, ett par, tre gånger. Vi träffade dem dels för våra engelskspråkiga projekt men också våra svenskspråkiga.”

Förutom de amerikanska serierna har bolaget sedan en tid tillbaka även börjat producera originalserier i Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Colombia, Brasilien och Storbritannien

Läs fler artiklar
LÄS MER