Sök

GÄSTKRÖNIKA

MIKAEL PAWLO: Ingen entreprenör bör ta selfies med en minister förrän situationen är löst

Mikael Pawlo, Head of growth, Bokio. Foto: Press

Breakit

Breakit

Varför får inte var och en få klara sig på sina egna meriter?

Mikael Pawlo skriver om utvisningshotet mot chalmeristen Sahar Soltani.

De senaste veckorna har det i vissa kretsar varit omdiskuterat att chalmeristen Sahar Soltani ska utvisas till talibanernas Afghanistan. Jag skrev en indignerad Twitter-tråd om detta som inte fick så stor effekt. Sedan skrev jag en LinkedIn-post som fler än 150 000 personer läste, trots att jag trodde att LinkedIn var dött. Aftonbladet följde upp med en artikel där dignitärer som Magda Gad och Jan Eliasson citerades. Även min LinkedIn-post fick något smärre omnämnande.

Många har hållit med om det absurda i att utvisa Soltani. Vi talar om en kvinna som kämpat hårt för att visa sitt värde. Hon studerade det naturvetenskapliga programmet och sedan tog hon sig in på Chalmers för att bli ingenjör. Som om detta inte var nog har inte haft rätt till gratis utbildning på grund av sin oklara medborgarstatus, utan har fått betala utbildningen själv. Detta har hon klarat tack vare släktingar i Kanada.

En bekant brandman i Göteborg påpekar att det kanske inte har så stor betydelse att hon är chalmerist utan att alla människor bör behandlas lika. Det är ju inte en dålig invändning, men vad ska jag göra med den? Slutsatsen är knappast att hon därför bör utvisas till ett sannolikt horribelt öde.

Det här med att hon är chalmerist är emellertid inte ointressant. Chalmers och KTH har bekymmer med att fylla sina ingenjörsplatser med kvinnor. På de flesta andra akademiska utbildningar är kvinnorna nu minst på 50 procent, ofta i majoritet. Det är därför extra bestickande att vi har ett system som leder till att en chalmerist skall utvisas till talibanerna. Vidare vet vi sedan tidigare att utbildade kvinnor kanske inte står högst i kurs i talibanregimens Afghanistan.

Egentligen är detta enkelt. Vi kan inte ha ett system som leder till detta resultat. Jag litar, möjligen blåögt, på att Migrationsverket tillämpar de regler som riksdagen beslutat om. Det finns givetvis ett visst utrymme för skönsmässiga bedömningar, men låt oss anta att Migrationsverket ändå tillämpat regelverket korrekt. Då måste reglerna ändras.

Chalmers har nu förnämligt sett till att Soltani inte behöver betala för sin utbildning. Många har undersökt möjligheten att lösa Soltanis situation, inklusive min arbetsgivare Bokio där VD Viktor Stensson undersökt möjligheterna att anställa Soltani. Så enkelt går det emellertid inte. Asylreglerna fungerar helt enkelt inte så. Jag vill på intet sätt låta påskina att jag förstår dem. Soltani har överklagat sin utvisning. Utvisningshotet lever vidare, men förhoppningen är att svenska myndigheter är lika saktfärdiga som de är när de ska tilldela en medborgare en positiv rättighet. Jag drömmer om en handläggare som placerar Soltanis ärende längst ner i högen. Varje vecka.

Varför ska vi engagera oss i just Soltani? Varför reagera precis just nu? Därför att det räcker med dumheter nu.

I mitt inlägg på LinkedIn föreslog jag avslutningsvis att ingen entreprenör borde ta selfies med en minister förrän situationen är löst. Det fick en mig närstående att föreslå att jag bara är avundsjuk på de entreprenörer som får ta selfies med politiker. Låt mig därför avsluta med att säga följande: ingenting gör mig mindre upphetsad än att ta en selfie med en minister som tagit fram regler som leder till att en chalmerist blir utvisad till talibaner.

MIKAEL PAWLO
Head of growth, Bokio

Läs mer