Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Pewdiepie unnar sig själv 180 miljoner – men gör jätteförlust efter stor nedskrivning

Felix "Pewdiepie" Kjellberg har flyttat till Japan. Foto: TT / Istockphotos.jpg

Youtube-stjärnan Felix “Pewdiepie” Kjellberg ändrar om i koncernen och passar på att ge sig själv en enorm utdelning. Stora nedskrivningar stör däremot det vanligen positiva resultatet.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Svensken Felix “Pewdiepie” Kjellberg har varit en superstjärna på Youtube i drygt 10 år nu. Genom åren har youtubern också haft flera olika internationella bolag, bland annat i Storbritannien. Något som har gjort det svårt att säga exakt hur mycket pengar Felix Kjellberg egentligen tjänar på sitt innehållsskapande. Utöver sina videos på Youtube har svensken också investerat i olika spelbolag, samtidigt som han bland annat driver ett klädvarumärke kallat Tsuki tillsammans med sin fru Marzia Kjellberg.

Det svenska bolaget Pewdie holdings AB brukar däremot kunna ge en fingervisning om hur det går. För 2020 kunde vi exempelvis berätta att Felix Kjellberg minskade omsättningen i koncernen under det svenska bolaget något, från 207 till 172 miljoner kronor. Samtidigt som vinsten ökade med cirka 1 miljon kronor till 125 miljoner. 

Ett starkt resultat.

Den färska årsredovisningen för 2021 är lite svårare att tolka. Av den framgår att nettoomsättningen i koncernen har fortsatt sjunka, ned till 148 miljoner kronor. Samtidigt gör bolaget en “nedskrivning av omsättningstillgångar utöver normala” på 434,5 miljoner kronor. 

Något som i sin tur resulterar i ett minusresultat på 327 miljoner kronor.

Vad nedskrivningarna gäller framgår ingenstans i årsredovisningen. 

Flera förändringar

Något som framgår är däremot att det har skett flera förändringar i företagsstrukturen under fjolåret. Pewdie Holdings AB har under fjolåret förvärvat PEW HK Limited i Hong Kong, samtidigt som PDPC Limited på Cypern har avyttrats. Pew HK Limited hörde tidigare till Tsuki Fashion Design K.K., vilket alltså bör vara det bolag där paret Kjellberg har bedrivit sin klädverksamhet med samma namn. 

Felix Kjellberg har tidigare berättat om sina planer att flytta mer av verksamheten i Storbritannien till Japan. 

Även om verksamheten i år visar upp ett stort minusresultat så verkar det inte gå någon nöd på Pewdiepie själv. Han unnar nämligen sig själv en utdelning på hela 180 miljoner kronor enligt årsredovisningen.

I bolagets koncernen fanns vid årsskiftet 160 miljoner kronor.  

Det är svårt att göra jämförelser över åren i Felix Kjellbergs imperium eftersom att youtubern kan ha andra bolag som inte redovisas i Pewdie Holdings-koncernens bokslut. 

Läs mer