Svea får stora böter av FI – “Bristfälliga uppgifter”

Svea Ekonomifintech

Lennar Ågren, vd och grundare av Svea Bank

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Finansinspektionen delar ut stora böter till ett par finansaktörer som inte skött sin kreditprövning.

Svea Ekonomi, som ägs av Lennart Ågren, är ett av de utpekade bolagen.

FI menar, efter ha genomför undersökningar, att Svea Ekonomi och Resurs Bank inte har baserat sina kreditprövningar på tillräckliga uppgifter om konsumenternas ekonomi.

“Det har inneburit att de inte har beaktat alla skulder som en konsument kan ha haft. De har till exempel bortsett från storleken på eventuella bolån. Företagen har också bortsett från vilka utgifter som konsumenterna har haft för boende, barn och lån som de haft sedan tidigare. Den typen av information har stor betydelse för att kunna bedöma om en konsument kan betala tillbaka ett lån”, skriver FI i ett pressmeddelande. 

Svea Bank och Resurs Bank får därför anmärkningar och ska betala sanktionsavgifter på 45 respektive 50 miljoner kronor.

“Ordentliga kreditprövningar är det viktigaste skyddet för att konsumenter inte ska hamna i skuldfällor. Att företagen helt har bortsett från utgifter som är centrala för konsumenter och inte ens har beaktat storleken på eventuella bolån är anmärkningsvärt”, säger FI:s biträdande generaldirektör Susanna Grufman också. 

Som Breakit tidigare rapporterat har Svea Ekonomis grundare och ägare Lennart Ågren blivit en maktfaktor i den svenska fintechvärlden. Han har gjort ett dussintal investeringar inom fintech och andra sektorer.

Läs mer