Padeljätten PDL Padel United krymper – lägger ned på flera ställen

LedapPDLPadel

Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman, två av grundarna på PDL Group.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Padelhallsbolagen PDL och Padel United gick ihop tidigare under våren och skapade en gigant på den svenska marknaden.

Nu lägger den nya konstellationen ned 15 hallar runt om i Sverige för att förbättra lönsamheten när padelintresset dalar och överetableringen är ett faktum.

Nyheten om att PDL, som grundats av bland andra Måns Zelmerlöv och tennislegenden Jonas Björkman, går samman med Padel United bekräftades i april efter några veckors spekulationer. Det nya bolaget fick en bit över 100 hallar i Sverige och blev därmed en dominerande aktör. 

Samtidigt har det funnits många rapporter om att intresset för padel, som var skyhögt under pandemin, har svalnat betydligt och att det på sina håll finns alldeles för många hallar. 

PDL Padel United delar den bilden och kommer nu lägga ned 15 anläggningar runt om i Sverige, rapporterar flera medier däribland Göteborgsposten

”Det är där vi ser att det inte kommer att fungera långsiktigt. Vi gör de här åtgärderna för att stärka oss framåt. Det är hallar som inte haft den beläggningen som önskat, där antalet banor är för många”, säger Richard Hellqvist, som är en av grundarna till Padel United, till GP. 

Hallarna som berörs av beslutet ligger bland annat i Stenkullen och Linnarhult i Göteborgstrakten. Dessutom stängs en stor anläggning i Jönköping och den öppnades så sent som i januari i år, enligt vad

SR rapporterar. 

Nya gäster i hallen

Padelbolaget kommer nu tillsammans med fastighetsägaren försöka hitta en ny hyresgäst till hallen i Stenkullen. 

”Vilken bransch eller vilken typ av verksamhet det blir är för tidigt att säga än”, säger Richard Hellqvist. 

PDL grundades 2015 av Måns Zelmerlöw, Jonas Björkman, det tidigare hockeyproffset Jonas Andersson samt Henrik Söderberg och bolaget var tidigt ute på den svenska padelmarknaden. Då, vid bildandet, hade sporten inte alls lika många utövare som idag. 

Konkurrenten Padel United grundades något år senare, 2018, av bröderna Markus och Rikard Hellqvist. Bolaget har under de senaste åren varit aggressiva på förvärvsfronten och bara under 2021 togs följande aktörer upp i koncernen: Padelverket, Padel Crew, Padel Center, Ultimate Padel, Padel Royale, Court1, Go Padel UK (Storbritannien), PadelLab (Tyskland), Padel House (Finland) samt Padel Park (Finland). 

I slutet av 2021 investerade investeringsbolaget Coeli Private Equity i Padel United och enligt uppgifter till Breakit var det Coeli som är drivande i samgåendet. 

Utöver PDL och Padel United dominerar relativt nybildade Ledap den svenska marknaden. Bolaget, som backas av riskkapitalbolaget Triton, förvärvade bland andra We Are Padel under 2021.

Läs mer