Nya uppgifter: Spotifys Daniel Ek får in 3,5 miljarder kronor i kapital

Spotify
Nya uppgifter: Spotifys Daniel Ek får in 3,5 miljarder kronor i kapital

FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Daniel Eks bolag värderas till över 70 miljarder kronor i finansieringsrundan där investmentbanken Goldman Sachs och Abu Dhabis förmögenhetsfond uppges gå in med mest pengar.

Det är vanligtvis välinformerade Wall Street Journal som avslöjar nyheten med hänvisning till personer med insyn i affären.

Det är sjätte gången Spotify är på väg att ta in kapital. Företaget är nära att få in 400 miljoner dollar, cirka 3,5 miljarder kronor, från bland annat Goldman Sachs och Abu Dhabis förmögenhetsfond.

Om uppgifterna stämmer är Spotify ett av de högst värderade privatägda teknikbolagen i världen. Värderingen vid finansieringsrundan uppges nämligen vara 8,4 miljarder dollar, nästan 74 miljarder kronor. Det är en ökning från en värdering på drygt 5 miljarder dollar i september förra året.

Analytiker vid Manhattan Ventures Partners bedömer att Spotify hade intäkter på 1,3 miljarder dollar under 2014. Det innebär att företaget värderas till cirka 6,5 gånger intäkterna.

Villkoren för kapitaltillskottet sägs vara satta och transaktionen förväntas slutföras under de kommande veckorna, enligt en av källorna.

Spotify meddelade i januari att deras musiktjänst används av 60 miljoner användare, varav 15 miljoner betalar 9,99 dollar per månad för den reklamfria versionen. 

De större skivbolagen, Universal Music Group, Sony Music Entertainments och Warner Music Group, äger tillsammans 15 procent av Spotify. De har på sistone uppmanat Spotify att konvertera fler användare till betalande kunder. På sistone har den frågan blivit högaktuell med tanke på att Jay Z lanserat konkurrerande tjänsten Tidal som helt saknar en reklamfinansierad version.

Det är tydligt att marknaden för musikstreaming drar till sig allt fler aktörer. En av de som varit med längst är Pandora, med ett marknadsvärde på cirka 3,5 miljarder dollar, men både Apple och Google förväntas snart rulla ut egna tjänster.

LÄS MER: DANIEL EK I EXKLUSIV INTERVJU

Läs fler artiklar
LÄS MER