Sök

SaaS-bolaget Momentum Software blir utköpt från börsen

Momentum SoftwareSaaSProptech

Richard Durlow, vd Momentum Software.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Momentum Software noterades så sent som i december förra året.

Nu kommer ett bud på hela bolaget som värderas till nästan 2 miljarder kronor.

Momentum Software är ett SaaS-bolag inom fastighetsförvaltning och kan därmed sorteras in under det vi på Breakit brukar kalla proptech. Bolaget noterades i slutet av 2021, eller närmare bestämt den 8 december.  

Men tiden som noterat bolag ser ut att bli väldigt kort. På måndagsmorgonen meddelade det tyska proptechbolaget Aareon att man tecknat avtal om att förvärva 93 procent av aktierna och att den resterande delen kommer att tvångsinlösas. 

Priset i affären ligger på på 108 kronor per aktie, vilket värderar hela bolaget till 1,8 miljarder kronor. Introduktionskursen för cirka sex månader sedan låg på 61 kronor per aktie och i fredags stängde den på 63 kronor. 

Momentum har cirka 95 anställda och har sitt huvudkontor i Stockholm. Bolaget omsatte 96 miljoner under helåret 2021, hade en organisk tillväxt på 18 procent, och gjorde en rörelsevinst på nästan 14 miljoner kronor. Aktierna köps därmed till en värdering motsvarande nästan 19 gånger den rapporterade omsättning under 2021. 

"Aareon har länge varit imponerade av Momentums utveckling, medarbetare och kunderbjudande. Ambitionen är att dessa tillsammans ska utgöra grundstenen till Nordens ledande SaaS-företag för fastighetsägare", skriver köparen.

Största ägare i Momentum Software är Bas Invest med cirka 47 procent av aktierna, enligt ägardatatjänsten Holdings. Vd:n Richard Durlow kontrollerar cirka 11 procent. Även finansmannen Per Josefsson finns bland storägarna. 

Aareon-koncernen har närvaro i en rad europeiska länder, däribland Sverige. Bolaget omsätter omsatte motsvarande cirka 2,7 miljarder kronor och redovisade ett resultat (justerat ebitda) på nästan 700 miljoner kronor. 

"Vi är glada över att gå ihop med en ledande europeisk aktör som Aareon. Det kommer att möjliggöra för oss att fortsätta att investera i vår best-in-class plattform och vi kommer att driva på digitaliseringen av den nordiska fastighetsbranschen ännu snabbare", säger Momentums vd Richard Durlow.

Läs mer