Fastighetsmiljardär satsar 100 miljoner på spel för nyanlända

Fastighetsmiljardär satsar 100 miljoner på spel för nyanlända

Roger Akelius och hans nya språkspel. Foto t.v: Anders Holmström/TT OBS! Bilden är tagen 1997.

Jonas de Lange

Reporter

Fastighetsmogulen Roger Akelius satsar stort på att hjälpa fler nyanlända till Sverige med att lära sig språket.

Roger Akelius har under åren dragit in stora pengar på fastighetsaffärer och är en av Sveriges rikaste personer.

Idag har han majoriteten av sin förmögenhet i stiftelsen Akelius Foundation och har genom den bland annat skänkt en halv miljard kronor till SOS Barnbyar. Samtidigt har han skrivit böcker om skatteplanering.

Nu rapporterar Aftonbladet att Akelius tar ytterligare välgörenhetstag. Miljardären pumpar nu in 100 miljoner kronor i ett nytt spel för att hjälpa personer som är nya i Sverige att lära sig svenska språket.

“Målet är att vi ska lära flyktingar att tala svenska, på ett enklare och snabbare sätt än man gör normalt”, säger han till tidningen.

Spelet ska innehålla 20 olika språk och över 1000 korta lektioner. Roger Akelius kommer att släppa spelet helt gratis och marknadsföra det mot skolor utöver privata språkutbildare.

“Jag är övertygad om att vi kan spara några tusen lärare på det här. Den vanliga undervisningen kräver många olika lärare. Det här sparar också på lokaler”, säger han till Aftonbladet.

Spelet kommer släppas i början på maj och har kostat totalt 100 miljoner kronor, varav 30 har spenderats i Sverige och resten på utvecklare i Tyskland.

Vilken spelstudio som kommer att utveckla spelet är inte offentligt.

Läs fler artiklar
LÄS MER