Sök

Kvinnliga investerare får gräddfil hos Estrid – männen måste investera mer

EstridFemwashing

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Efter femwashing-kritiken tar e-handlaren Estrid nu ett annorlunda grepp. Breakit kan avslöja att Estrid särbehandlar kvinnliga investerare i den nyemission som just nu håller på att stängas.

För ett år gjorde Breakit en större granskning av fenomenet femwashing. Ett av de granskade bolagen var Estrid som säljer rakhyvlar till kvinnor.

Estrid använder sig av feminism och kvinnoförstärkande budskap i sin marknadsföring och medgrundaren Amanda Westerbom var den som ofta uttalade sig i media. Men Breakits granskning visade att makten i bolaget istället fanns hos de två andra medgrundarna, Ben Eliass och Alan Aygün. Amanda Westerbom äger 5 procent av aktierna samtidigt som Ben Eliass har 27 procent och Alan Aygün 24 procent av aktierna. 

Efter granskningen uppgav Ben Eliass i en podd-intervju att de gått igenom upplägget av bolagets optionsprogram och funderat igenom om de gjort tillräckligt för att attrahera kvinnliga investerare. 

“Det bästa att göra när en sån här situation uppstår är att rikta blickarna inåt, kolla på våra processer och strukturer. Tanken med Estrid är att vi ska bidra till ett strukturellt mer jämställt samhälle framåt”, sade han i intervjun.

Nu tar Estrid ett väldigt konkret steg mot att göra sin ägarskara lite mindre manstung. Enligt Breakits källor har Estrid nämligen gjort en smått unik lösning i samband med sin pågående nyemission för att öka antalet kvinnliga ägare. Normalt bestäms ett lägsta belopp som krävs av investerarna för att vara med i en nyemission. Det har även Estrid gjort när de nu ska ta in 200 miljoner kronor i en nyemission, vilket vi avslöjade igår. Men beloppet, det som på finanssvenska kallas för ticket size, är olika för kvinnliga och manliga investerare. Är du man krävs 5 miljoner kronor för att vara med i nyemissionen men är du kvinna kommer du undan med 2 miljoner kronor. Syftet är uppenbarligen att sänka tröskeln för kvinnliga investerare och den vägen göra ägarskaran mer heterogen.

Estrids medgrundare och vd Ben Eliass vill inte kommentera några siffror men bekräftar ändå upplägget på en generell nivå:

“Det jag kan bekräfta är att relevanta investerare som bidrar med större diversity i cap table (ägarlistan) alternativt är strategiska i sin natur kan komma in med lägre ticket size. Investerare med rätt profil som bidrar med diversity och strategisk höjd kan komma in på lägre ticket size”, skriver han i ett sms till Breakit.

STEFAN LUNDELL: En ovanlig lösning som gör jobbet  nästa gång gör Breakit samma sak (om jag får bestämma)

Läs mer